Nagyvilág

Húzódoznak a gazdag országok a közös vakcinabeszerzéstől

Egyre tovább tologatják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covax névre keresztelt közös vakcinabeszerzési programjának jelentkezési határidejét, hogy a szervezet tagállamainak módjuk legyen belépni a programba, ahelyett, hogy kétoldalú oltásbeszerzési szerződéseket kötnének – írta meg a napi.hu.

A változtatásra azért volt szükség, mert a gazdag országok halogatják a csatlakozást a programhoz, inkább kétoldalú megállapodásokat kötnének a gyógyszergyártókkal a vakcinák beszerzésére. A tagállamok jelentkezési határidejét augusztus 31-éről szeptember 18-ára tolták ki, anyagi hozzájárulásuk első részletét október 9-éig kell befizetniük.

A napi.hu emlékeztet, a Covaxot júniusban indították útjára abban bízva, hogy a program keretében kétmilliárd oltásdózist szerezhetnek be 2021 végéig. A kollektív finanszírozási modellel garanciát adnának a gyártóknak bizonyos fajta vakcinák nagy mennyiségű megvásárlására már az előtt, hogy azok végső engedélyezése megtörténne, egyúttal garantálnák a szegény országok ellátását a szükséges védőoltással.

A Covax azzal küszködik, hogy nem tudta meggyőzni a gazdag országokat a közös vásárlás előnyeiről, arról, hogy olcsóbban és gyorsabban biztosíthatja az oltás szállítását a benne részt vevő országoknak. Szakértők szerint logikus, hogy a kétoldalú szállítási kapcsolat gyorsabb, mint a többoldalú. Nem hatja meg az érintetteket a WHO érve, miszerint hiába kapják meg gyorsan a gazdag országok polgárai az oltást, ha a világ jelentős részén fennmarad a fertőzés kockázata, megzavarva a világgazdaság működését.

Hogy vonzóbbá tegyék a Covaxot, változtattak a befizetési feltételeken. A korábbi szabály szerint az „önfinanszírozó” országoknak dózisonként 1,6 dollár áron, illetve 8,95 dolláros fizetési garanciával kellett volna vállalniuk meghatározott mennyiség vásárlását egy-egy oltásfajtából, amitől csak akkor állhattak volna el, ha a teljes költség több mint duplájára, 21,1 dollárra ment volna fel. Ehelyett az új szabály szerint a kezdeti költség ugyan 3,1 dollár/dózisra megy fel. De a vásárló országok bármikor elállhatnak bármilyen konkrét vakcina beszerzésétől.

Eközben érvényben maradtak bizonyos korlátozó szabályok, amelyek elriaszthatják a Covaxtól az országokat. Például tilos lenne az országoknak lakosságuk 20 százalékának megfelelő mennyiségnél több dózist vásárolniuk, amíg a többi részt vevő ország nem szerzi be a hasonló arányú mennyiséget – írja a napi.hu.

Kiemelt kép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik