Nagyvilág

Megjelent a rendelet: így változik a határzár

Korábban megírtuk, hogy a kormány pénteki ülésén a második hullámra tekintettel döntéseket hoztak: érdekes módon a szeptember elsejével bevezetett határzár jelentős lazításáról döntöttek, miközben folyamatosan nő az aktív koronavírusos esetek száma.

Péntek este a Magyar Közlönyben megjelent a vonatkozó rendelet is. Ennek alapján a következő változások lépnek életbe szeptember 5-étől (tévesen írtunk szeptember 9-ét egy korábbi verzióban):

  • Magyarországi kulturális intézmény foglalkoztatottjai is magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá esnek, ha külföldön megrendezésre kerülő kulturális rendezvényen fellépőként vagy technikai személyzetként való részvételét követően lép be Magyarország területére. Azaz külföldi előadók jöhetnek koncertezni, színházat csinálni, és egyéb kulturális tevékenységeket végezni, ha bemutatnak két negatív PCR tesztet, amit öt napon belül, legalább 48 órás különbséggel végeztek el.
  • Az elfogadott tesztek is változnak: korábban Magyarországon kellett két tesztet végeztetni, hamarosan azonban a schengeni országokban, az USA-ban, és Kanadában elvégzett teszteket is elfogadják. A teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal is igazolni kell ahhoz, hogy ne kelljen két hétre karanténba vonulni.
  • „Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet” – azaz az üzleti utakat korlátozások nélkül engedik. Külföldi állampolgárok is ugyanilyen feltételekkel jöhetnek hozzánk üzleti útra.
  • Sporteseményre, a  sportrendezvényre, illetve a  kulturális rendezvényre érkezőknek a megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett PCR teszt is elegendő. Aki ilyen rendezvényre érkezik, annak már rendelkeznie kell jeggyel, és meg is vizsgálhatják Magyarországon.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik