Nagyvilág

Videón a román miniszter autóbalesete – kitört a botrány 

Az államfő szerint sem kellett volna annyira sietni, de ezért még nem kell lemondania.

A Főtér.ro szerint Lucian Bode hivatali autója szabálytalan előzés után karambolozott. A katonai törvényszék vizsgálatot indított, az ellenzék egy része pedig a közlekedési miniszter azonnali menesztését követeli.

Közben előkerült egy videó is arról, ahogy a miniszter autója villogva, szirénázva, a záróvonal ellenére előzi a kocsisort.

A miniszteri autó frontálisan ütközött egy autóval, nekicsapódott egy kerítésnek. Az érintettek könnyebb sérülésekkel megúszták a balesetet. A kormányőrtől elvették a jogosítványt, de továbbra sem világos a miniszter felelőssége.

Az ügyben az államfő is megszólalt. Klaus Iohannis szerint az hatóságok dolga kivizsgálni az ügyet.

A Maszol.ro beszámolójából az derül ki, hogy az  elnök próbálta tompítani a miniszter felelősségét.

Legalább két következtetést vonhatunk le: az első az, hogy nem jó sietni, ha autóval el akarunk jutni valahova, és ezt mindnyájunknak meg kellene jegyeznünk. A második: ismét világossá vált, mekkora szükség van az infrastruktúra fejlesztésére.

Az elnök örvendetesnek nevezte, hogy senki nem sérült meg súlyosan a balesetben. Szerinte a közlekedési miniszternek azért nem kell lemondania, mert ügye nem hasonlítható össze azzal, amikor Gabriel Oprea balesetében egy rendőr meg is halt.

Korábban Ludovic Orban miniszterelnök is azt mondta, hogy a rendőrség dolga a vizsgálat, de a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt követelte, tisztázzák, milyen vészhelyzet indokolta a megkülönböztető fény- és hangjelzés használatát.

A portál szerint a Digi24 felvételén az is látszik, hogy a miniszteri autó nemcsak a záróvonalon előzött, hanem a szemközti forgalmi sávban is leszorított az autókat. A Szociáldemokrata Párt (PSD) az esetről úgy vélekedett, a miniszter

ahelyett, hogy utakat építene, megkülönböztető fényjelzéssel próbál utat vágni magának a forgalomban.

A párt a tárcavezető lemondását sürgette.

Kiemelt kép: Lucian Bode / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik