Nagyvilág

Venezuela politikai foglyokat engedett el

Az amnesztiát egyelőre az elnök trükkjének tartja az ellenzék.

Kegyelmet kapott Venezuelában 110 politikai fogoly, több tucatnyit közülük szabadon engedtek – adta hírül az El Nacional című venezuelai lap alapján az MTI. Amnesztiában részesültek nemcsak bebörtönzött, hanem száműzetésbe menekültek is.

Nicolás Maduro elnök a döntést már hétfőn beharangozta. Akkor a döntést üdvözölte Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is. Akkor a kormány annyit közölt, hogy kegyelemben részesítettek több mint ötven ellenzéki politikust, köztük húsz képviselőt. Őket összeesküvéssel vádolták Nicolás Maduro ellen.

Az ellenzék trükknek tartja az elnök engedékenységét. Úgy vélik, azzal Maduro csak a választói részvételt növelné a december 6-ára tervezett parlamenti választáson, miután már mintegy húsz ellenzéki párt jelezte, bojkottálni fogja az. Maduro abban bízik, hogy többséghez juthat a parlamentben is, amely még ellenzéki, de lényegében cselekvésképtelen. A legfelsőbb bíróság 2017 óta minden határozatát megsemmisíti, A kizárólag Maduro híveivel feltöltött alkotmányozó gyűlés azonnali hatállyal alkalmazandó rendeleteket ad ki.

Jogvédők élesen bírálták a kormányzó szocialistákat, mondván, önkényesen veti rácsok mögé ellenfeleit, gyakran mindenféle bizonyíték híján, fittyet hányva az alapvető eljárási szabályokra és a képviselők parlamenti mentelmi jogára.

Juan Guaidó ellenzéki vezető másfél éve küzd Maduróval a hatalomért: 2019 januárjában kikiáltotta magát ideiglenes elnöknek, és mintegy 60 ország el is ismerte őt Venezuela legitim vezetőjeként. Korábban egyébként nemcsak az ellenzék, hanem az Egyesült Államok is jelezte, nem fogja elismerni a decemberi parlamenti választás eredményét. Maduro elnöksége alatt a latin-amerikai ország súlyos gazdasági válságba süllyedt, amely miatt mintegy ötmillió lakos hagyta el Venezuelát.

Kiemelt kép: Demosthenes Quijada venezuelai politikus (j) üdvözli egy ismerõsét, miután Nicolás Maduro venezuelai elnök kegyelemben részesítette és kiengedték a börtönből. MTI/EPA/EFE/Rayner Pena R

Ajánlott videó

Olvasói sztorik