Nagyvilág

Livátnia azt szeretné, hogy Navalnij ügyéről is beszéljenek a következő uniós csúcson

Litvánia arra fogja kérni az európai uniós vezetőket, hogy a következő EU-csúcstalálkozón Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyét is tűzzék napirendre – közölte csütörtökön Gitanas Nauseda litván elnök Vilniusban újságírókkal.

Litvánia feltétlenül azok között lesz, akik sürgetni fogják ennek a kérdésnek a megvitatását. Mindez rendkívüli jelentőséggel bír, különösen a fehéroroszországi történések tükrében

– hangsúlyozta Nauseda.

Nagyon sok minden utal a legmagasabb kormányzati körök érintettségére

– jelentette ki a litván elnök. A következő uniós csúcstalálkozót szeptember 24-re tűzték ki.

A vilniusi kormány a nap folyamán jelentette be, hogy amerikai katonák és harckocsik érkeznek pénteken Litvániába. A kontingens két hónapig állomásozik a fehérorosz határ térségében. A litván kormány ugyanakkor leszögezte, hogy a csapattelepítést nem szánják jelzésnek az Oroszország támogatását élvező szomszédjuknak, ahol továbbra is tüntetések zajlanak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vitatott újraválasztása miatt.

A kormányzati közlemény szerint az amerikai csapatokat Lengyelországból helyezik át egy előre eltervezett hadgyakorlatra, amely „védelmi természetű, és nem irányul egyetlen szomszéd ellen sem, beleértve Fehéroroszországot”.

Ugyanakkor a katonák korábban érkeznek és tovább is maradnak, mint az az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás előtti tervekben szerepelt. Raimundas Karoblis védelmi miniszter ugyanis korábban két alkalommal is közölte, hogy a kontingens mindössze két hétig lesz az országban.

A litván védelmi tárca legfrissebb tájékoztatása szerint ötszáz amerikai katona és negyven harcjármű (a többi között Abrams harckocsik és Bradley páncélozott csapatszállítók) novemberig marad a balti országban. Az amerikai erőkön felül mintegy ezerfős európai kontingens vesz részt a szeptember 14. és 25. között tartandó éves hadgyakorlaton. A minisztérium nem tett említést arról, hogy ezek az erők szeptember 25. után is az országban maradnak-e.

Karoblis a napokban közölte: fennáll a veszély, hogy Oroszország csapatokat küld Fehéroroszországba. Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik mandátumát. Az egykori téeszelnök a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket külföldről irányítják, az ellenzék azonban tagadja ezt.

Lukasenka emellett azzal vádolta a NATO-t, hogy csapaterősítést hajt végre országa határain, amit az észak-atlanti szövetség tagadott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik