Nagyvilág

Letarolta Dél-Koreát a tájfun, eltűnt egy teherhajó

Dél-Koreában az áramszünet miatt leállt egy atomerőmű, egy nő meghalt. A teherhajó legénysége után kutatnak.

Japán és Kína után csütörtökön Dél-Koreára csapott le a Majszak névre keresztelt tájfun, amelynek szele óránként 140 kilométeres sebességgel tombolt. A villanyvezetékeket leszaggató, oszlopokat, fákat kidöntő szél miatt több mint 120 ezer otthon maradt áram nélkül – írta az MTI.

Az áramszünet miatt automatikusan leállt Busan városának közelében négy atomerőmű-reaktor. Radioaktív anyag szivárgását nem észlelték. A tájfunnak halálos áldozata is van: egy nőt betört ablaküveg szilánkjai sebesítettek halálra.

A Majszak jelenleg Észak-Korea felé halad tovább, de közben az is kiderült, a Kelet-kínai-tengeren eltűnt egy teherhajó. A japán parti őrség keresi a hajó személyzetét a déli szigetcsoportnál. A 42 fős legénység egyik tagját, egy Fülöp-szigeteki férfit egy megfigyelő repülőgép vette észre. A vízben hánykolódott mentőmellényben. Őt sikerült kimenteni.

A férfi azt mondta, a hajó felborult, elsüllyedt. A 11 947 tonnás, Gulf Livestock 1 nevű hajó 5800 szarvasmarhát szállított az Amami-szigetekről a Kelet-kínai-tengeren, amikor vészjeleket adott le. A szerencsétlenség idején a térségben tomboló Majszak miatt rendkívüli viharos volt a tenger.

A parti őrség tájékoztatása szerint a hajó fedélzetén 38 Fülöp-szigeteki, két új-zélandi és két ausztrál szolgált. A Gulf Navigation, amely augusztus közepén indult Új-Zélandról egy, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cég tulajdona. Végső úti célja a kelet-kínai Tangsan kikötője lett volna.

Kiemelt kép: Hatalmas hullámok még a Majszak érkezése elõtt a dél-koreai Csedzsu szigetén szeptember 2-án. MTI/EPA/YNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik