Nagyvilág

Orban üdvözli a román főrendőr lemondását

Azért távozott, mert alvilági vezetőkkel egyezkedett.

Romániában a belügyminiszter és a kormányfő is helyeselte, hogy lemondott a rendőrség parancsnoka. A Maszol.ro szerint Marcel Vela belügyminiszter tudatta, hogy a Liviu Vasilescu helyes döntést hozott, így szolgálta a rendőrség hitelességének megőrzését. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy megbeszélésük után a főkapitány „beleegyezett”, hogy visszavonul. A rendőrség vezetését ideiglenesen helyettese, Eduard Miriţescu veszi át.

Vasilescu kedden mondott le az országos rendőr-főkapitányság éléről, miután közfelháborodást okozott, hogy több magas rangú társával személyesen egyeztetett alvilági alakokkal a Duduianu-klán megölt vezetője, Emi Pian temetéséről. Bár Vasilescu szerint nem követett el semmi törvénysértőt, jóhiszeműen járt el, a kormányfő a lemondását természetesnek nevezte.

Ludovic Orban azt mondta, ez a „normális gesztus”, amit valószínűleg „bizonyos felvételek megjelenése váltott ki”. „Az a lényeg, hogy egy profit nevezzünk ki a helyére, egy olyan embert, aki elhivatottan végzi a munkáját, vezeti a rendőrséget és eléri a kitűzött céljainkat” – mondta a kormányfő. Orban hozzátette: a célok között szerepel az is, hogy zéró toleranciát hirdessenek a szervezett bűnözéssel szemben.

A kormányfő arra utalt, hogy a sajtó már akkor kiemelten foglalkozott az üggyel, amikor Emi Piant – a járványügyi előírásokat semmibe véve – a nappalijában ravatalozták fel, otthona pedig az alvilági figurák zarándokhelyévé vált. Vasilescu az éjszakai találkozón próbálta rávenni a banda tagjait, hogy temessék el néhai vezérüket. Országos botrány akkor lett az ügyből, amikor az Adevărul videót tett közzé a  egyezkedéséről.

Azóta az újságírók az államfőnél is többször rákérdeztek: normálisnak tartja-e, hogy a rendőrség legmagasabb rangú képviselői ilyen bizalmas viszonyban legyenek az alvilággal, nem gondolja-e, hogy lemondásra szólítja fel a belügyminisztert. Klausd Iohannis azt mondta: nem tiszte kommentálni az ügyet, de magyarázatot kér a tárcavezetőtől.

Kiemelt kép: Ludovic Orban román miniszterelnök a román parlament két házának együttes ülésén. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik