Nagyvilág koronavírus

Fel kellett függeszteni a tanárok tesztelését Madridban

A madridi autonóm közösségben szerdán megkezdődött 100 ezer iskolai dolgozó és tanár tanévkezdés előtti koronavírus-tesztelése, amelyet azonban fel is kellett függeszteni, miután kilométeres sor és órákig tartó várakozás alakult ki az egyik kijelölt helyszínen.

A tartományi kormány öt oktatási intézményt jelölt ki, ahol jövő hétfőig kell elvégezni a szerológiai vizsgálatokat. Akinél az eredmény pozitív, vagyis a szervezetében kimutatható a vírussal szemben termelődött ellenanyag, PCR-tesztet is végeznek, hogy kizárják a fertőzőképességet.

A tanárok a rossz szervezésre panaszkodtak a teszteléssel kapcsolatban, míg az autonóm kormány szerint sokan nem a számukra kijelölt időpontban érkeztek a vizsgálatra, és emiatt alakult ki a kaotikus helyzet. A tesztelést csütörtökön folytatják, az elmaradt szűréseket átütemezik.

A spanyol fővárost is magában foglaló, 6,6 millió lakosú tartományban szeptember 4-e és 28-a között indul újra a jelenléti oktatás, csúsztatva, évfolyamonként eltérő időpontban. A múlt héten elkészült járványmegelőzési útmutató szerint hatéves kor felett minden tanulónak maszkot kell viselnie, tanítás előtt a diákok és tanárok testhőmérsékletét is meg kell mérni. Az irányelv naponta legalább ötszöri kézmosást ír elő a tantermek sűrű szellőztetése mellett.

Jelenleg a madridi régióban szűrik ki a legtöbb új fertőzöttet, az elmúlt 24 órában 1362 esetet itt regisztráltak az országban igazolt 3663-ból.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter egy televíziós interjúban hangsúlyozta, hogy folyamatosan kapcsolatban áll a helyi vezetéssel, amely szerinte megfelelő intézkedéseket hozz a helyzet stabilizálására.

Spanyolországban az első, január végén azonosított eset óta több mint 479 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elvégzett PCR-tesztek száma meghaladja a 6,4 milliót. A fertőzésnek csak az elmúlt egy hétben 177 halálos áldozata volt, a járvány kezdete óta elhunytak száma már meghaladja a 29 ezret.

MTI, kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik