Nagyvilág koronavírus

Kilőtt a koronavírus a francia nudista- és szexparadicsomban

A világ számos országához hasonlóan Franciaországban is újra jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzések száma, múlt pénteken már 7 ezer új esetet regisztráltak. Az országos átlagból is kiugró adatokat jelentettek egy Cap d’Agde nevű településről, amelyet Európa legnagyobb naturista üdülőhelyeként tartanak számon, nyaranta jellemzően több tízezer nudista, illetve swingerélményeket kereső turista érkezik ide, körülbelül negyven százalékuk külföldről. A helyi egészségügyi hatóságok egy mobil tesztelési akció keretében most 800 itt nyaralót ellenőriztek, és 30 százalékuknál pozitív lett az eredmény.

A „nudista falu” néven ismert településen körülbelül tucatnyi swingerklub és számos erotikus éjszakai szórakozóhely található, amelyek lehetőséget adnak a hedonista párok számára, hogy a világ elől elrejtőzve élvezhessék egymás meghitt társaságát.

Természetesen nem minden nudista érdekelt a swingerben – vagyis a párcserés szexben – is, a látogatók egy része a csendesebb, hatalmas kempinget részesíti előnyben falu buja központjával szemben. Cap d’Agde ezzel együtt nem az a hely, ahol jellemző lenne a másfél méteres távolságtartás.

„Mindenki szoros kapcsolatban áll a többiekkel, egész nap, és természetesen meztelenül” – mondta az egyik swinger-pár a BBC-nek. „Mindannyian tudjuk, miért vagyunk itt. Rengeteg másik, hagyományosabb naturista tábor van másutt a part mentén, szexklubok nélkül.”

A koronavírus előtti átlagos nyári időszakban a falu naponta körülbelül 45 ezer embert vonzott, a legtöbben egy hétig tartózkodnak olyan bérelt ingatlanokban, amelyek neve például Babilon, Ámor vagy Éden, de sokan érkeznek hétvégi kiruccanásra is.

A járvány ugyan megnyirbálta a látogatók számát, a jelek szerint azonban nem eléggé ahhoz, hogy megakadályozza egy járványgócpont kialakulását. „Mivel 10 ezer kempinghely és 15 ezer ágy található magában a faluban, a népsűrűség itt hétszer nagyobb, mint a közeli Montpellier városában” – mondta egy helyi menedzser.

Először augusztus végén találtak két pozitív esetet az egyik szálloda alkalmazottai között, majd a szálloda elismerte, hogy a tetőteraszon korábban féktelen mulatság zajlott, ahol hamar nem sokat törődtek a társadalmi távolságtartás szabályaival.

A francia egészségügyi hatóságok szerint a Cap d’Agde-ban létrehozott mobil tesztközpont pozitív tesztjeinek aránya négyszer nagyobb, mint a környéken, noha a helyi szolgáltatók így is sokat panaszkodnak, mennyire megviseli a vállalkozásukat, hogy a szokásos vengédkörnek ezen a nyáron  alábbhagyott a szórakozási kedve.

Gazdasági nehézségeiket most tovább tetézi, hogy a hatóságok egyelőre távolmaradásra szólították fel azokat, akik látogatást terveztek a faluba, a hazatérőket pedig arra kérték, hogy gyorsan végeztessenek koronavírus-tesztet, mielőtt hazatérve jó eséllyel tovább terjesztenék a vírust.

Kiemelt kép: BARRERE JEAN-MARC / HEMIS.FR /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik