Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: meghalt az erdélyi orvosprofesszor

A marosvásárhelyi professzor 72 éves korában hunyt el. Benedek Istvánt az erdélyi hematológiai iskola atyjaként tartják számon – írja a Krónika. Nevéhez fűződik a mára európai szinten működő marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika, de 2011-ben ő végezte az első gerincvelő-átültetést is Romániában egy felnőtt páciensén.

Benedek István nemcsak orvosként, hanem közéleti emberként is sokat próbált tenni a székelyföldi magyarságért, sokáig vezette a marosvásárhelyi RMDSZ frakcióját is. A Krónikának április elején, a járvány berobbanásakor azt mondta, ha valaki az orvosi szakmát választotta, érezze azt a hivatásának is.

Magyarán: nemcsak könnyű helyzetben kell felölteni a fehér köpenyt, hanem nehéz helyzetben is helyt kell állni. A megfutamodás nem megoldás.

A professzor sokáig kitartott. Többedmagával, hetekkel ezelőtt fertőződött meg koronavírussal az általa létrehozott klinikán.

Koronavírus - Még több hír a témában

A sürgősségi kórház intenzív osztályára került, kétoldali tüdőgyulladás alakult ki nála, kollégái nem tudták megmenteni az életét. Benedek Istvánt csütörtökön délután a református temetőben kísérik utolsó útjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik