Nagyvilág

Amerikai zavargások: Biden és Trump egymásra mutogat

Mindketten a másikat tették felelőssé az amerikai városokban dúló erőszakért.

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje elítélte az egyes amerikai városokban dúló erőszakot. Joe Biden a pennsylvaniai Pittsburghben arról beszélt, hogy a fosztogatás, gyújtogatás nem tüntetés, hanem egyszerűen törvénytelenség. Mint mondta, aki ilyesmit követ el, azt felelősségre kell vonni.

Az erőszak nem változást hoz, csak pusztít, kártékony, nincs köze az egykori polgárjogi mozgalmakhoz, sőt, szakítást jelent Martin Luther King vagy a minap elhunyt John Lewis politikájával, ezért véget kell ennek vetni.

Ez elválaszt, és nem egyesít bennünket. Nem szabad gyújtogatnunk, építkeznünk kell!

– idézte az MTI Bident, aki Donald Trumpot vélte az egyes városokban elharapódzó erőszak hátterében. Mint fogalmazott: az erőszak „Donald Trump Amerikájában” történik, az elnök azért képtelen megbirkózni vele, mert éveken át ő szította.

Szerinte az elnök képtelen igazat mondani, szembenézni a tényekkel, összefogni a nemzetet.

Szítja az erőszakot a városainkban.

Trump ahelyett hogy megvédené az országot, a gazdasággal és a koronavírus-járvánnyal foglalkozna, a káosznak és az erőszaknak szurkol – tette hozzá, majd megjegyezte, több rendőr halt meg a Covid-19-ben és szövődményeiben, mint a tüntetőkkel történt összecsapásokban.

Elhiszi azt valaki, hogy nagyobb rend lesz az országban, ha Donald Trumpot újraválasztják?

A demokrata elnökjelölt azt mondta, ő tárgyalóasztalhoz ültetné a rendőri erőszak ellen tiltakozókat a helyi választott tisztségviselőkkel, a rendfenntartók képviselőivel.

Elnökké választása esetére megbékélést ígért.Biden pittsburghi beszédével szinte csaknem egy időben tartott sajtókonferenciát a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany, aki felsorolta a városokat (Washington, New York, Seattle, Portland, Minneapolis, Kenocha), ahol zavargások vannak, majd közölte, valamennyit demokrata politikusok irányítják.

E városok mindegyikében megtapasztalták az anarchiát, az erőszakot és a rombolást nemrégiben.

Később megszólalt maga az elnök is, aki szerint az egyes amerikai városokban uralkodó erőszakot a rendőrség szerepét kicsinyítő szélsőbaloldali politikusok szítják. Donald Trump a Fehér Házban hangsúlyozta: Joe Biden beszédében erkölcsi támogatást nyújtott a tüntetéseken felbukkanó vandáloknak.

Korábban az elnök a Twitteren azt írta, demokrata párti kihívója sokkal inkább a rendőrséget okolja az erőszakért ahelyett, hogy az anarchistákat, agitátorokat, fosztogatókat tenné felelőssé.  Trump szerint eddig több mint 200 erőszakos tüntetőt tartóztattak le különböző városokban.

A belbiztonsági és az igazságügyi tárca közös központokat állít fel – a Trump megfogalmazásában – baloldali civil zavargások kivizsgálására. Az elnök név szerint bírálta Washington polgármesterét, a demokrata párti Muriel Bowsert, mert múlt csütörtökön, a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciója után tüntetők zaklatták a rendezvényről távozó politikusokat.

Az elnök utalt az oregoni Portlandben vasárnapra virradóra kitört véres összecsapásokra is. A Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom aktivistái összecsaptak a Trumpot támogatók városba érkező csoportjával. Egy ember meghalt. Az elnök szerint hívei békésen demonstráltak.

Trump megerősítette, kedden a wisconsini Kenoshába látogat, ahol múlt héten egy rendőr hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et, két nappal később pedig egy tinédzser lőtt le  két embert a Blake miatti tüntetésen. Wisconsin demokrata párti kormányzója, Tony Evers felszólította Trumpot, ne utazzon Kenoshába, de az elnök ezt elutasította. Nem keresi viszont fel Jacob Blake családtagjait, mert ők ragaszkodtak ahhoz, hogy csak ügyvéd jelenlétében találkozzanak vele.

 

Kiemelt kép:  Joe Biden a koronavírus-járvány miatt televízión közvetített kampányeseményen beszél a Pennsylvania állambeli Pittsburghben augusztus 31-én. MTI/AP/Carolyn Kaster

MTI/AP/Carolyn Kaster

Ajánlott videó

Olvasói sztorik