Nagyvilág

Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Spitzbergákon

Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Norvégiához tartozó jeges-tengeri Svalbard-szigeteken (Spitzbergákon), ahol ez volt a hatodik halálos kimenetelű jegesmedve-támadás az elmúlt fél évszázadban, számolt be az MTI.

A tragédia péntekre virradóra, hajnali 4 órakor történt egy kempingben a szigetcsoport székhelye, Longyearbyen közelében. Az áldozat egy férfi, akinek állampolgársága egyelőre nem ismert — közölték a helyi hatóságok.

Más kempingezők lövéseket adtak le a ragadozóra, amelyet később holtan találtak a longyearbyeni repülőtér parkolójában. A Norvégia és az Északi-sark között félúton fekvő szigetcsoporton mindenkinek ajánlott a fegyverviselés, aki elhagyja a városokat.

Egy 2015-ös számlálás alkalmával 1000 körülire tették a Spitzbergákon élő jegesmedvék számát, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak. Ez a hatodik halálos jegesmedve-támadás a sarkkörön túli szigetcsoporton 1971 óta. Legutóbb 2011-ben történt hasonló haláleset, amikor egy 17 éves brit diák vesztette életét és négy másik sebesült meg medvetámadásban egy iskolai kirándulás alkalmával.

Szakértők szerint a főleg fókákkal táplálkozó jegesmedvék természetes vadászterületét jelentő jégtáblák olvadása készteti a települések megközelítésére a táplálékot kereső sarkvidéki ragadozókat. A lakott területek közelében ólálkodó vadállatokat általában visszakergetik a vadonba vagy helikopterrel viszik vissza őket a jégmezőkre.

Kiemelt kép: Biosphoto / Samuel Blanc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik