Nagyvilág

Közös hadgyakorlatot kezdett Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország a Földközi-tengeren

Közös hadgyakorlat kezdődött Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország részvételével ckeleti medencéjében szerdán, közölte az athéni védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a háromnapos légi és tengeri műveletekre Krétától és Ciprustól délre kerül sor. A Földközi-tenger keleti medencéjében tapasztalt feszültség és instabilitás miatt megsokszorozódtak a tengerjogi viták, emlékeztetett a minisztérium.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerdán közölte, hogy hamarosan olyan törvénytervezet kerül a parlament elé, amely hatról tizenkét tengeri mérföldre terjesztené ki Görögország felségvizeinek határát partjaitól a Jón-tengeren nyugati irányban. Micotákisz ezt a parlamentben jelentette be annak a vitának a keretében, amely a görög-olasz és a görög-egyiptomi tengeri határról kötendő megállapodásokról folyt.

Az elmúlt években hatalmas földgázmezőkre bukkantak a Földközi-tenger keleti medencéjében, amely a tengeri határok körüli vitákkal párosulva a feszültség kiéleződéséhez vezetett Görögország és Ciprus, illetve Törökország között.

Törökország augusztus 10-én jelent meg Oruc Reis nevű kutatóhajójával és az azt kísérő hadihajókkal a térségben, amelyre válaszul Görögország, illetve szövetségesei is megerősítették katonai jelenlétüket a területen, írja az MTI.

A görög haditengerészet hétfőn, a török pedig kedden hajtott végre kisebb gyakorlatot Kréta szigetétől délre.

Heiko Maas német külügyminiszter kedden Görögországba és Törökországba utazott, hogy megpróbáljon közvetíteni a két szomszédos és egyaránt NATO-tagállam között. A jelek szerint nemigen sikerült rábírnia őket a párbeszédre, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán arra figyelmeztette Athént, hogy ne tegye próbára Ankara türelmét, sem pedig bátorságát.

Ha azt mondjuk, hogy megteszünk valamit, meg is tesszük, és megadjuk az árát. Ha bárki utunkat akarja állni és kész szembesülni a következményekkel, tegye. Ha viszont nem kész, álljon félre az utunkból, és mi tovább tesszük a dolgunk

– hangsúlyozta Erdogan.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: AFP/ Bernd Wüstneck/dpa-Zentralbild/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik