Nagyvilág

Soha nem látott méretű tömeg tüntetett Lukasenka ellen

Becslések szerint 150 ezren vonultak utcára a diktátor ellen Minszkben.

Két hét után sem fulladtak ki a tüntetések Belaruszban: az elcsalt választás után tizennégy nappal soha nem látott méretű tömeg vonult Lukasenka ellen Minszk utcáira. A főváros tüntetés méretét 150 ezer fősre teszik, de más nagyobb városokban is az utcára vonultak az emberek.

A vasárnapi tüntetésen nem történt különösebb erőszak a korábbiaktól eltérően: előtte letartóztattak néhány tucat tüntetőt, és sokan vannak továbbra is bebörtönözve, de a tüntetések alatt már nem történtek további letartóztatások. Ez annak is köszönhető, hogy a rendőrségtől átvette a biztosítási feladatokat a hadsereg.

A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban közben emberek tízezrei alkottak élőláncot szolidaritásból a belorusz tüntetőkkel. Litvániában a fővárostól, Vilniustól a litván-belorusz határig tartó 32 kilométeres szakaszon csaknem ötvenezer ember állt be a láncba.

A vasárnapi tüntetés legfurcsább pillanat az volt, hogy egy helikopter szállt el a tömeg felett, amiről később kiderült, hogy az elnök utazott benne, kezében egy gépfegyverrel.

Lukasenka napok óta arról beszél, hogy külföldről szervezkednek ellene, illetve hogy a NATO meg akarja szállni Belaruszt. Ezzel szemben a valóságban a NATO határozottan cáfolta, hogy ilyesmire készülne, valójában Lukasenka irányította a belorusz hadsereget az ország nyugati határára.

A külföldi szervezkedés annyiban valós – bár nem úgy, ahogy Lukasenka beszél nemzetközi összeesküvésről –, hogy az ellenzék csalással legyőzött elnökjelöltje, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániában van, mivel az elcsalt választás után oda szállították Lukasenka emberei.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Ajánlott videó

Olvasói sztorik