Nagyvilág

Orbán fociőrületéről cikkezett egy ír újság

Csütörtök este játszik Európa Liga selejtezőt a Videoton és az ír Bohemians, amihez a 42 nevű ír lap közölt egy felvezető cikket, ami kontextusba helyezi a nem csak sport szempontból értelmezhető összecsapást. Ahogy a cikket kiszúró hvg.hu is kiemeli:  két mindenben ellentétes csapat játszik csütörtök este, hiszen a Bohemianst a szurkolói tartják el, míg a Vidit a magyar állam.

A Bohemians egy kísérletnek is felfogható: a csapat szurkolói tulajdonban van, és az egyik mezükön szponzorok feltüntetése helyett a „Refugees Welcome” felirat található az Amnesty Internationallel kötött együttműködés eredményeként. Székesfehérváron egyébként nem ebben a mezben fognak játszani.

A másik oldalon ott van Orbán Viktor csapata a 42 szerint, amit állami pénzből tartanak fent javarészt. A lap idézi Csepregi János Botond újságírót, aki elmondja, hogy Orbán „fociőrült”, ami tetten érhető abban is, hogy mekkora pénzek áramlanak az államkasszából focira 2010 óta.

A labdarúgás bőkezű támogatását, és a stadionépítési lázat pedig Orbán „nacionalista repertoárjának” részeként említik David Goldblatt könyve nyomán.

Megjegyzik a cikkben, hogy a Videoton már nem Orbán kedvenc csapata, mert a miniszterelnök már inkább saját szülőfaluja csapatának, a felcsúti Puskás Akadémia FC-nek szurkol.

Magyarországon kifizetődő közel lenni Orbánhoz

– írják a cikkben, felidézve, hogy a miniszterelnök „kötélbarátja”, Garancsi István oligarcha is bőkezűen támogatja Orbán kedvenc csapatát.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik