Nagyvilág

Navalnij megérkezett Németországba

Elhagyta Oroszországot szombat hajnalban az a repülőgép, amely a szibériai Omszkból Németországba szállítja Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, akit szóvivője szerint valószínűleg megmérgeztek.

Az omszki kórház orvosai szerint a kormánykritikus politikus élete nincs veszélyben, Navalnij mesterséges kómában van – adta hírül az MTI.

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője azt mondta, hogy a politikus felesége is a repülőn utazik.

Több forrás szerint is szombaton reggel a gép problémák nélkül meg is érkezett Berlinbe.

A korrupcióellenes fellépésével és Vlagyimir Putyin elnök kérlelhetetlen bírálatával reflektorfénybe került Navalnij csütörtökön lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton, miután teát ivott, amelybe ismerősei szerint mérget csempészhettek.

Felesége és barátai külföldi segítséget kértek a kezeléséhez, mert attól tartanak, az orosz hatóságok megpróbálják eltussolni, hogy mi okozta a politikus rosszullétét, és úgy ítélték meg, hogy az omszki kórház sem megfelelően felszerelt.

Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház vezető orvosa azt mondta, hogy szerintük Navalnij nem lett mérgezés áldozata, hanem anyagcserezavart okozó betegséggel küzd. Emellett ruháján és ujjain ipari vegyi anyagok maradványát mutatták ki.

Kiemelt kép: MTI/AP/gluchinskiy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik