Nagyvilág

Az EU gyors és független kivizsgálást vár Navalnij ügyében

Az Európai Unió Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus feltételezett mérgezésének gyors kivizsgálására szólította fel pénteken Oroszországot. Nabila Massrali, az EU külügyi szolgálatának szóvivője aggodalmának adott hangot az ügy miatt. Leszögezte, hogy átlátható és független nyomozást várnak az orosz hatóságoktól.

Amennyiben a mérgezés gyanúja bebizonyosodik, a vétkeseket felelősségre kell vonni,

közölte szóvivő, egybehangzóan azzal, amit Josep Borrell, külügyekért felelős uniós főképviselő írt előző nap a Twitteren.

Massrali hozzátette: Oroszországnak engedélyeznie kell, hogy az azóta kómában lévő Navalnijt átszállíthassák Németországba gyógykezelésre. „Bízunk abban, hogy az orosz hatóságok ígéretükhöz híven engedélyezik Alekszej Navalnij Németországba szállítását, családjának kívánságát tiszteletben tartva” – közölte a szóvivő.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. Anatolij Kalinyicsenko, az omszki mentőkórház helyettes főorvosa pénteken azt mondta, hogy a szakemberek nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot Navalnij szervezetében.

A ellenzéki politikus családja ragaszkodik a külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért, mert nem bízik az orosz egészségügyben, sem az omszki mentőkórház főorvosában, Alekszandr Murahovszkijban, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Navalnij felesége, Julija Navalnaja pénteken a Twitteren is megosztott levélben személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult azzal a „hivatalos követeléssel”, hogy engedélyezze súlyos állapotban lévő férje haladéktalan átszállítását Németországba.

Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij kezelőorvosa a Twitteren kétségbe vonta az Omszkban megállapított diagnózist.

Anyagcsere-zavar rengeteg betegség esetén lehet. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt,

írta doktornő. Ragaszkodott korábbi álláspontjához, amely szerint mérgezés történt. A kórház álláspontját „aljas fogalomcserének” minősítette. Vasziljeva, Navalnajához hasonlóan, azzal gyanúsította meg a kórházat, hogy a méreganyagok kiürülése érdekében húzza az időt.

Uniós források szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben a fehérorosz válság mellett Navalnij ügyét is érintette.

Kiemelt képünkön Julija Navalnaja. Fotó: Alexandr Kryazhev/Sputnik/Sputnik via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik