Nagyvilág

Orbán példát mutatott Vučić-nak: Szerbia is kerítést épít

Az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Szerbia kerítés építésébe kezdett az Észak-Macedóniával közös határán – közölte a Szabad Európa Rádió balkáni irodája.

Az értesülést a határ menti Presevo vezetése is megerősítette. A helyi polgármester elmondta, a szögesdrótkerítés építése egy Európai Unióval kötött megállapodás része, azonban eddig sem az Európai Bizottság, sem a szerb belügyminisztérium nem erősítette meg, hogy létezik ilyen egyezség.

A pénzügyminisztérium oldalán júniusban megjelent egy lista, amelyen több tucat olyan magánszemély és vállalat neve szerepel, akinek, amelyeknek a határ mellett fekvő földjeit az állam ideiglenesen lefoglalta a határvédelem érdekében.

A tervek szerint a 147 kilométeres szerb-észak-macedón határnak csupán egy részén épül kerítés, ott, ahol a legnagyobb migrációs nyomásra lehet számítani. Szerbiába naponta átlagosan ötven illegális bevándorló próbál bejutni Észak-Macedónia felől.

2015-ben mintegy egymillió menedékkérő haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része.  A hivatalos adatok szerint Szerbia 18 befogadóközpontjában jelenleg 4800-an tartózkodnak.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik