Nagyvilág

Európa vezetőinek üzent Cihanouszkaja

Szerda délelőtt újabb videón üzent Szvjatlana Cihanouszkaja, a belorusz ellenzék elnökjelöltje, akit az elcsalt választás után Litvániába szállított a fehérorosz titkosszolgálat.

Cihanouszkaja ezúttal Európa vezetőinek címezte a szavait, ugyanis délben rendkívüli EU-csúcs kezdődik a belorusz helyzet miatt.

Az ellenzéki azzal kezdte, hogy az augusztus 9-ei választás nem volt „sem igazságos, sem átlátható”, az eredményt meghamisították, ezért tüntetnek már második hite Belaruszban az emberek azért a jogukért, hogy demokratikusan megválaszthassák saját vezetőjüket.

A szavazatuk védelmében utcára vonuló embereket brutálisan megverte, bebörtönözte, és megkínozta a rezsim

– ismertette a helyzetet Cihanouszkaja, hozzátéve, hogy százak sérültek meg, és legalább ketten meghaltak.

Cihanouszkaja azt kéri az európai politikusoktól, hogy ne fogadják el az elcsalt választás eredményét. Lukasenka szerinte elvesztette a legitimitását a beloruszok, és a világ szemében is.

Az elcsalt választáson alulmaradó – egyébként a szavazatok szerint azt megnyerő – Cihanouszkaja leszögezte, hogy békés hatalomátvételt szeretne Belaruszban, ahol ezután új, igazságos és demokratikus választást tartanának, amit nemzetközi megfigyelők felügyelhetnének.

Kiemelt kép: MTI/AP/Szvjatlana Cihanouszkaja kampányhivatala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik