Nagyvilág

Az egyik városban már komoly eredményeket értek el a belorusz tüntetők

Ahogy Belarusz nagyobb városaiban mindenhol, úgy a 370 ezres Hrodnában is folyamatosak a tüntetések az elcsalt választások óta. A lengyel határhoz közeli regionális központban tegnap is körülbelül 15 ezres tömeg tüntetett Lukasenka ellen, de mint a tut.by írja, más városoktól eltérően a hrodnai tüntetéseknek már kézzelfogható eredményei is vannak.

Ezek közül a legkomolyabb fegyvertény, hogy sikerült elérniük, hogy engedjék ki a tüntetések miatt bebörtönzötteket a városi börtönökből, fogdákból.

Összesen 777 embert ki is engedtek, mindössze ketten maradtak börtönben, akik ellen büntetőeljárást indítottak. Ez azért nagy siker a tüntetőknek, mert szinte mindenhol követelik a tüntetők a bebörtönzöttek szabadon engedését, de ilyen tömeges kiengedés még nem történt korábban.

Hrodnában nem csak több ezres tüntetéseket tartanak minden nap a Lenin téren, hanem városi sztrájkbizottságot is alapítottak, amihez 22 vállalat csatlakozott. A nyomásgyakorlásnak köszönhetően a városi tévébe is bejutottak a tüntetők, a helyi hatóságok lényegében szemet hunynak a tüntetések felett, és még a rendőrséget is bocsánatkérésre bírták:

Hivatalosan elnézést kérek azon állampolgároktól, akiket fizikai erőszak ért, akiket őrizetbe vettek és szenvedtek ezektől

– mondta egy rendőrségi tisztségviselő a tut beszámolója szerint.

A tüntetők követelik Lukasenka lemondását, a választási eredmények semmissé tételét, a választás elcsalásában kulcsszerepet játszó Központi Választási Bizottság elnökének lemondását, és a karhatalmi erők vezetőinek nyilvános bocsánatkérését is.

Kiemelt kép: tut.by

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik