Nagyvilág

Az Európai Tanács elnöke Putyinnal egyeztetett Belaruszról

Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke kedden telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az egyre súlyosbodó belarusz helyzetről.

Csakis békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban,

közölte Michel a telefonbeszélgetést követő Twitter üzenetében.

A nap folyamán a francia elnök is egyeztetett orosz hivatali partnerével, az Elysée-palota tájékoztatása szerint Emmanuel Macron szintén a tárgyalások és a politikai párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a fehérorosz válsággal kapcsolatban.

Macron kiemelte az Európai Unió konstruktív szerepét a feszültség csökkentésében, kiemelve, hogy Franciaország a német kancellárral és az Európai Tanáccsal együttműködik annak érdekében, hogy mielőbb politikai megoldást találjanak a helyzetre.A Kreml tájékoztatása szerint Putyin elfogadhatatlannak nevezett bármilyen beavatkozást a fehérorosz belügyekbe.

Merkel Putyinnal egyeztetett a fehérorosz helyzetről
Hangsúlyozta, hogy a fehéroroszországi kormánynak nem szabad erőszakot alkalmaznia a békés tüntetőkkel szemben.

Szerdán az EU-tagállamok vezetői, videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztások után kialakult krízisről. A tagországok elnökei és miniszterelnökei, várhatóan az ország ellen előkészített uniós szankciókról hoznak döntést, és közös üzenetet küldenek a moszkvai vezetésnek, amelyben az orosz beavatkozás elkerülésére szólítanak fel. Moszkva múlt vasárnap jelentette be, hogy kész katonai segítséget nyújtani Belarusznak.

Az országban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint az oroszbarát Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban, mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokkat és gumilövedékeket vetettek be. Legalább két tüntető meghalt.

Kiemelt kép: archív/Sergey Guneev/Sputnik/Sputnik via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik