Nagyvilág

Medvetámadás a Hargitán, a juhász súlyosan megsérült

A nagyvad összemarcangolta a férfit. A megyei tanács elnöke szerint Bukarest továbra is struccpolitikát folytat.

Medve támadt egy 22 éves fiatalemberre egy kászoni esztenán (külső szálláson) vasárnap reggel – írja a Maszol.ro Borboly Csabára hivatkozva. A Hargita megyei önkormányzat elnöke Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a vadállat áldozata combját és bokáját is összemarcangolta, „sajnos a bokájából egy darabot ki is harapott”. A sérült juhászt a csíkszeredai sürgősségi kórházba vitték, ahol meg kellett műteni.

Borboly Csaba kérte az embereket, mindig jelentsék be a vadkárt,  a medve jelenlétét, mert az illetékes vadásztársaság egyébként nem intézkedhet az elszállítását vagy a kilövését illetően. A politikus nehezményezte, hogy az országos hatóságok még mindig nem segítenek a medveprobléma megoldásában a helybélieknek.

Továbbra is magunkra vagyunk maradva, és együtt kell keressük az eseti megoldást, hisz Bukarest struccpolitikát játszik, habár tudjuk jól, Brüsszel nem ezt kéri Románia Kormányától.

Borboly Csaba azt kérte a polgármestertől, a vadásztársaság  képviselőitől, hogy a veszélyes medve ügyében állítsák össze kivonási/elhelyezési kérelmet. Emlékeztetett rá, hogy ehhez minden olyan bizonyítékra szükség lesz, ami igazolja a juhászra támadó medve veszélyességét. A politikus többször is jelezte, Székelyföld évek óta küzd a medvék túlszaporulatával, de tilos a vadászat, a kormány pedig nem foglalkozik érdemben ezzel.

Néhány hete a környezetvédelmi miniszter azzal állt elő, hogy villanypásztorok felszereléséről szóló programot bocsátott vitára. Az állami hírügynökség szerint Costel Alexe közölte, az lehetne a medveprobléma megoldása, ha az állam támogatná mintegy ezer villanypásztor felszerelését házak, istállók, mezőgazdasági területek, gyümölcsösök köré.

Európában Románia területén él a legtöbb barnamedve. Az elmúlt években egyre több medvetámadásról érkezett jelentés, a nagyvadak bejárnak a lakott területre is élelemért. Romániában
2016-ban tiltották be a medvevadászatot, korábban évente 400-450 medve kilövését engedélyezték. Egy tavalyi állománybecslés szerint az országban 6450-7200 medve élhet az optimális 4 ezer helyett.

Kiemelt kép: Borboly Csaba / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik