Nagyvilág

Majdnem kitört a háború Európa határán

Amíg a világ a koronavírussal van elfoglalva, majdnem háborúhoz vezetett egy súlyos konfliktus Európa határán. A kijelentés nem túlzás, a Bild és az euobserver is így írta le a helyzetet, ami Görögország és Törökország között éleződött ki.

A német lap magas rangú német tisztségviselőket is megszólaltatott, akiket állítólag sokkolt a helyzet komolysága, amit a kubai rakétaválsághoz hasonlítottak.

A helyzet olyannyira komoly, hogy minden görög katonának felfüggesztették a szabadságát, és a vezérkari főnök visszasietett az országba Ciprusról, ahol a konfliktus eszkalálódott. Ciprus török oldalának közelében evakuálni kezdték a lakosságot, akik a határtól lőtávolban élnek.

A sziget felett török F-16-os harci repülők jelentek meg, és mindkét oldal készenlétbe helyezte a flottáját.

Az egyik utolsó csepp az volt, hogy török hajók földgáz és olaj után akartak kutatni Ciprus környékén egy olyan területen a tengeren, ami papíron Görögországhoz tartozik, de a törökök ezt vitatják. A 18 hajó munkáját Angela Merkel közbenjárása tudta csak megakadályozni.

A törökök már régóta tervezik a fúrást az Égei-tengeren, azonban erre eddig nem kaptak engedélyt. Az utóbbi időben egyre komolyabb fenyegetéseket megfogalmazó Erdogan – nemrég úgy fogalmazott, hogy a nyugati országok prosperitásának hamarosan vége, és befejeződött az a korszak, amikor kihasználhatják az európaiak a világ többi részét – terveitől állítólag egyelőre csak azért állt el, mert Merkel emlékeztette, hogy a németek megakadályozták a Törökország elleni újabb EU-szankciókat.

Az euobserver cikke szerint Merkel azt ajánlotta a török elnöknek, hogy tárgyaljon az európai vezetőkkel, ha földgázt akar kitermelni az Égei-tengeren.

Az nem jó érzés, ha valakinek a barátai rosszban vannak, s főleg nem jó, ha mindez a nemzetközi politikában fordul elő, márpedig nekünk Ciprus, Görögország és Törökország is barátunk

– írta a magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebookon.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, különösen sajnálatos, hogy éleződik a feszültség az említett államok között a Ciprus körüli energiaforrások utáni kutatások miatt. „Remélem, hogy végül a józan ész győzedelmeskedik, és a kölcsönös fenyegetőzések és szankciók helyett a párbeszéd jelenti majd az utat a megoldáshoz” – tette hozzá.

A külügyminiszter azt írta, telefonon beszélt Mevlüt Cavusoglu török és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi kollégájával is, és bízik benne, hogy hamarosan dűlőre jutnak majd egymással.

Kiemelt kép: MTI/AP/Görög védelmi minisztérium

Ajánlott videó

Olvasói sztorik