Nagyvilág

Lukasenka: El kell kezdeni használni a fejünket, és le kell csillapodni

Nyugalomra és a tiltakozó akciók beszüntetésére intette a múlt hét végi újraválasztása ellen tüntetőket Aljakszandr Lukasenka újraválasztott fehérorosz elnök a nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén tett lakossági felhívásában.

Azt akarjátok, hogy üljek és várjak, míg a feje tetejére állítjátok Minszket? Így nem leszünk képesek úrrá lenni a helyzeten. El kell kezdeni használni a fejünket, és le kell csillapodni, lehetőséget biztosítva nekünk a rend helyreállítására és arra, hogy azokkal foglalkozzunk, akik ideutaztak

– jelentette ki az elnök, akit a BelTA állami hírügynökség idézett.

Lukasenka felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon.

Ne merészkedjetek most az utcákra! Értsétek meg, hogy ágyútölteléknek használnak benneteket és gyermekeiteket!

– figyelmeztetett a fehérorosz elnök, aki szerint Lengyelországból, Hollandiából, Ukrajnából és a nyitott Oroszországból is érkeztek az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikushoz hasonlók.

Agresszió kezdődött az ország ellen

– mondta az elnök, majd hozzátette, hogy a tüntetéseket külföldről szervezik, és a tiltakozó akciókhoz bűnözőket használnak fel.

Mára teljességgel világosan látjuk, mi zajlik

– mondta.
Lukasenka önmérsékletre intette a biztonsági erők tagjait a tüntetőkkel szembeni fellépésük során. Arra emlékeztetett, hogy a rendvédelmi szervek tagjainak fő feladata az állampolgárok védelme.

Pénteken, a hivatalos végeredmény közzétételét követően is több ezer tüntető vonult a minszki Függetlenség sugárúton a fehérorosz kormány székházához, hogy tiltakozzon Aljakszandr Lukasenka általuk el nem fogadott újabb választási győzelme ellen.

Több ezren vonultak utcára Minszkben a hivatalos végeredmény után
A szavazatok újraszámlálását követelik.

kiemelt kép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Ajánlott videó

Olvasói sztorik