Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: az ausztrál hatóságok megbocsáthatatlan hibákat követtek el

Az ausztrál egészségügyi hatóságok indokolhatatlan és megbocsáthatatlan hibákat követtek el a Ruby Princess óceánjáró utasainak márciusi kiszállításakor – állapította meg pénteken az ügyben indult vizsgálat.

A Carnival Corp által üzemeltetett hajó miatt a járvány elején Ausztrália legjelentősebb járványgóca alakult ki;

600 megbetegedés és 20 haláleset volt közvetlenül összekapcsolható a hajó utasaival.

A Ruby Princess 2700 utasa – köztük 120 olyan ember, aki már akkor nem érezte jól magát – március 19-én szállhatott ki Sydney központjában. Az ügyben indított vizsgálat azt tárta fel, hogy az új-dél-walesi egészségügyi hatóságok nem győződtek meg arról, hogy a hajó legénysége tisztában van azzal, hogy szűrni kell az utasokat, és a betegeket a kabinjukban el kell különíteni. A tüneteket mutató utasokon gyorstesztet sem végeztek, mielőtt leszálltak a hajóról.

Megbocsáthatatlan, hogy március 19-én reggel levett mintákat csak később vizsgálták meg, azonnal tesztelni kellett volna őket

– állapítja meg a pénteken nyilvánosságra hozott jelentés, amely szerint megmagyarázhatatlan és indokolhatatlan az a döntés, amellyel a hajó utasait alacsony kockázatúnak nyilvánították, vagyis kimondták, hogy nincs velük semmi tennivaló.

Az új-dél-walesi egészségügyi hatóság nem kommentálta a jelentést, hanem az érdeklődő újságírókat az állam miniszterelnökének hivatalához irányította, amely arról adott ki közleményt, hogy Gladys Berejiklian a hétvégén tanulmányozza a 315 oldalas jelentést, és aztán fog érdemben reagálni rá.

A Carnival Corp megelégedéssel nyugtázta a vizsgálat eredményét, amely szerintük azt igazolja, hogy a cég alkalmazottai nem vezették félre az ausztrál hatóságokat. A Ruby Princess ausztrál-új-zélandi körutazásról tért vissza Sydneybe, és az utasok mintegy kétharmada ausztrál volt.

Mostanra Ausztráliában 22 739 fertőzöttet regisztráltak, és 375 ember halt bele a koronavírusba.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam rendőrsége

Ajánlott videó

Olvasói sztorik