Nagyvilág

Környezeti tragédiát okoz a felborult tanker

Komoly környezeti károkat okoz az a japán tankerhajó, ami Mauritius közelében szenvedett balesetet az Indiai-óceánon – írja a Reuters, miután több tudóssal, szakértővel is beszéltek.

A megkérdezettek szerint még nem lehet felmérni, hogy mekkora lesz a baj, mert a hajót továbbra sem sikerült kiemelni, és folyamatosan ömlik belőle az olaj a vízbe. Az olajfolt környékén döglött halak lebegnek, a parton madarak próbálnak megszabadulni a tollaikat beborító szennyezésektől, és az akár évszázadok óta háborítatlan korallzátonyokat is hatalmas sokk érte.

Műholdfelvételek alapján legalább 1000 tonna olaj került az óceánba, a szennyezés pedig az áramlásnak engedve terjed.

A környezeti kár akár évtizedekre visszavetheti Mauritius turizmusát, ami tragédia a szigetországnak, mert a gazdasága szinte teljesen a turizmustól függ.

Vassen Kauppaymuthoo oceanográfus szerint is évtizedekbe telhet, amíg kiheveri a katasztrófát az élővilág, de hozzátette, hogy helyrehozhatatlan károk is keletkeztek.

Az MV Wakashio még július 25-én ütközött egy korallzátonynak. Körülbelül egy héttel később kezdett el ömleni belőle az olaj egy repedésen keresztül. Mauritius nemzetközi összefogást kért, mert az ország elnöke azt mondta, nekik nincsenek eszközeik a hajó kimentésére, és a környzeti károk mérséklésére.

Kiemelt kép: Hugo Clement/Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik