Nagyvilág

Könnygázzal és vízágyúval oszlatnak Maliban, ahol az elnök lemondását követelik

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a mali rendvédelmi szervek szerdán kora reggel a főváros, Bamako egyik központi terén éjszakázó kormányellenes tüntetők százait, akik Ibrahim Boubacar Keita elnök lemondását követelték.

Kedden több ezren gyülekeztek a bamakói Függetlenség téren, miután az ellenzék és a kormány nyugat-afrikai országok közvetítésével zajló tárgyalásai megfeneklettek.

Szemtanúk beszámolói szerint az összecsapások a biztonsági erőkkel a kora reggeli órákban kezdődtek, miután a rendőrség több könnygázgránátot lőtt ki a tiltakozók táborára.

Pánik tört ki. A tüntetők lélekvesztve próbáltak biztonságba kerülni. Egyeseket eltapostak

– mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökségnek.

A közösségi oldalakon megjelent felvételeken a gáztól ködös teret lehetett látni. A mali vezetés egyelőre nem reagált a történtekre.

A kormányellenes tüntetések élén a 2020. Június 5-i Mozgalom – Hazafias Erők Tömörülése (M5-RFP) nevű ellenzéki mozgalom áll, amely az áprilisban tartott, vitatott parlamenti választásokat követően kapott erőre.

Az ellenzék korrupcióval és alkalmatlansággal vádolja a kormányt. A vitatott választási eredmények miatt áprilisban kezdődött tiltakozások júliusban válságba torkolltak, mert a rendőrök több tüntetőt megöltek. Jogvédők adatai szerint már legalább tizennégyen haltak meg és több mint háromszázan megsebesültek az összecsapásokban.

Malit 2012 óta folyamatosan válság sújtja, az országot a széthullás veszélye fenyegeti. Az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek is aktívak ott. Viszályok dúlnak ráadásul a különféle népcsoportok (mande, bambara, malinke, szoninke, peul, voltaic, szongáj, tuareg, mór) között is.

(MTI)

Kiemelt kép: ANNIE RISEMBERG / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik