Nagyvilág

Közép-Európába jön az amerikai külügyminiszter, Magyarország kimarad

Augusztus 10-én közép-európai diplomáciai körútra indul Mike Pompeo amerikai külügyminiszter: Csehországba, Ausztriába, Szlovéniába és Lengyelországba is ellátogat, egyeztet a külügyminiszterekkel, miniszterelnökökkel és elnökökkel a régió és az Egyesült Államok kapcsolatairól.

A menetrendből azonban kimaradt Magyarország, a Balkan Insight úgy tudja, hogy mindez azért történt, mert túl szívélyes kapcsolatot tart fenn Magyarország Kínával, így hazánk nem figyelt eléggé az amerikai figyelmeztetésre, miszerint az 5G-hálózat kiépítése a Huawei-jel együttműködve túl kockázatos, írja a 444.

Krekó Péter, a Political Capital vezetője a Balkan Insightnak azt mondta, míg Lengyelország és Csehország megszüntette az együttműködést a kínai céggel, Szlovákia és Magyarország nem, így történhetett, hogy nemcsak hazánkat, de Pozsonyt sem látogatja meg Pompeo.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor elmondta, hogy a két országgal nincs komoly harag, csak néhány kisebb közép-európai államnak nem volt lehetősége és bátorsága kiállni a kínai befolyásszerzés ellen Amerikával.

Kiemelt kép: Ezequiel Becerra / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik