Nagyvilág koronavírus

Aggasztó a járvány terjedése, kötelező marad a maszkviselés Franciaországban

A francia kormányfő bejelentette kedden, hogy meghosszabbítják a szájmaszk viselésének előírásait a szabadtéri közterületeken, mert a koronavírus terjedésének alakulása aggasztó.

Jean Castex miniszterelnök Montpellier orvosi egyetemét meglátogatva közölte: a kormány megbízottjainak (prefektus) a feladata lesz, hogy egyeztessék a helyhatóságokkal az intézkedések végrehajtását, és érjék el a maszkok viselésének kiterjesztését a lehető legnagyobb területre.

Castex a látogatás során többször is hangsúlyozta az egyének és közösségek felelős viselkedésének fontosságát, miközben azt is kijelentette, hogy a járvány nem terjed ki az ország minden területére. Mint elmondta, egy augusztus 1-jén kiadott rendelete alapján 330 önkormányzat már elrendelte a maszkok viselését bizonyos nagy forgalmú közterületeken, de véleménye szerint ennél sokkal messzebb kell menni.

A fő indoka az, hogy Franciaországban komolyan romlott a koronavírus-helyzet az utóbbi napokban: napi 2000 új fertőzöttet észlelnek az egy héttel korábbi ezer helyett.

Mindez nyugtalanító, főként azért, mert “kisebb óvatosság, kisebb fegyelem és kisebb szolidaritás” figyelhető meg, még ha ez nem a többség viselkedése is – közölte.

Ha nem reagálunk közösen, olyan járványveszélynek tesszük ki magunkat, amelyet nehéz ellenőrzés alatt tartani, mert feszültséget okozna az egészségügyi rendszerben, de a gazdaságban és az új tanév lebonyolításában is. Ezt senki sem akarja ismét átélni

– mondta Castex.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a járványnak szentelt szerdai tanácskozáson elrendelik majd az 5 ezer fősnél nagyobb események szervezésének tilalmát október 30-áig.

Kiemelt kép: ALAIN JOCARD / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik