Nagyvilág

Lemond a libanoni kormány

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban múlt kedden történt hatalmas robbanás miatt – jelentette be hétfőn Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter hétfőn. A politikus a délutáni kabinetülés után arról számolt be az újságíróknak, hogy Hasszán Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lépéssel „nem a felelősség elől akarnak elmenekülni”. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.

Haszan Diáb a lakossághoz intézett esti televíziós beszédében hivatalosan is bejelentette a kormány lemondását. A magát függetlenként pozicionáló miniszterelnök a hagyományos politikai osztályt tette felelőssé a történtekért, élesen bírálva a korrupciót, amely véleménye szerint elvezetett „ehhez a földrengéshez, amely lesújtott az országra”.

Isten óvja Libanont,

zárta a beszédét, ezt háromszor is elismételve.

Szombaton tömeges zavargássá fajult Bejrútban szombaton a kormányellenes tüntetés, a feldühödött tüntetők kormányépületeket ostromolnak, köztük a környezetvédelmi minisztériumot, a libanoni bankszövetség székházát és az energetikai minisztériumot. A tüntetők előzőleg megostromolták a külügyminisztérium épületét, amelyet a forradalom főhadiszállásának nyilvánítottak.

Vasárnap Manal Abdel-Szamád tájékoztatási miniszter már közölte, hogy távozik posztjáról, mert megítélése szerint a kormány nem képes reformokat végrehajtani a bejrúti kikötőben múlt kedden történt pusztító robbanást követően. Hétfő délelőtt Marie Claude Najm igazságügyi miniszter is bejelentette a lemondását. A robbanásnak immár több mint kétszáz halálos áldozata van, több tucat személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A CNN az egészségügyi miniszter bejelentése előtt néhány órával már megszellőztette a kormány távozásának tényét belső forrásokra hivatkozva. Megjegyezték, hogy Libanon már eddig is az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági válságát élte át, és ehhez jött még a koronavírus-járvány, a korrupciós vádak és a helytelen kormányzati döntések.

Hasszán Diáb kormányfő tavaly decemberben került hatalomba, azt követően, hogy egy tüntetéssorozat megbuktatta az előző kabinetet. Diab technokratákból álló kormánya a legfőbb politikai pártok támogatását is élvezte, beleértve a Hezbollahot. A miniszterelnök szombaton még azt mondta,  hogy nem ő a felelős az ország hónapok óta tartó gazdasági és politikai válságáért. Elmondta azt is, hogy még két hónapon át kész hivatalban maradni, amíg a politikai erők megállapodnak az előrehozott választások kiírásáról.

Kiemelt képünkön a kormány lemondását követelő tüntetők. Fotó: Karine Pierre/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik