Nagyvilág

Trump 45 napon belül kitiltaná a TikTokot

Az amerikai elnök betiltott csütörtökön mindenfajta ügyletet a TikTok videomegosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással és mindkét cég leányvállalataival.

Az amerikai polgárokra és vállalatokra vonatkozó tilalom az elnöki rendelet megjelenése után 45 nappal, vagyis szeptember 20-án lép életbe.

A TikToknak világszerte 2,2 milliárd felhasználója van, az Egyesült Államokban pedig csaknem százmillió. A WheChat alkalmazás nem túl népszerű az Egyesült Államokban, de világszerve egymilliárd felhasználója van, és széles körben használják Kínában, illetve más országokban élő kínaiak, hogy kapcsolatot tartsanak fent a szülőföldjükön lévő rokonaiakkal és barátaikkal. A Tencent Kína második legértékesebb vállalata az Alibaba után.

Donald Trump rendelete után a cég részvényei tíz százalékot zuhantak a hongkongi tőzsdén.

A TikTok ellen korábban több amerikai kormányzati kifogás merült fel. Trump és Mike Pompeo külügyminiszter is nyíltan bírálta a céget. Álláspontjuk szerint a TikTokhoz amerikai állampolgárok adatai kerülnek, ami veszélyes, mert egy 2017-ben Pekingben elfogadott törvény értelmében a kínai vállalatok kötelezhetők arra, hogy együttműködjenek az ország nemzetbiztonsági szerveivel.

Hasonló kifogások szerepelnek a Trump által csütörtökön kiadott elnöki rendeletben a WeChatre vonatkozóan is.

Az amerikai elnök szerint a TikTok és a WeChat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért Washingtonnak „agresszív intézkedéseket” kell tennie tulajdonosaik ellen. Trump szerint a WeChat is automatikusan gyűjt rengeteg információt a felhasználóiról, és ezáltal a Kínai Kommunista Párt hozzájut az amerikaiak adataihoz és vállalati információkhoz.

Az elnöki rendelet megemlíti, hogy a TikTok például adatokat gyűjt a felhasználók hollétéről, az internetes oldalak megnyitásának és a kereséseknek az előzményeiről, ami lehetőséget nyújt Kínának arra, hogy figyelje a szövetségi tisztségviselők és a velük szerződők mozgását, zsarolás céljából gyűjtsön róluk adatokat, és ipari kémkedést folytasson.

Trump szerint a TikTok ráadásul cenzúrázza azokat a tartalmakat, amelyeket politikailag érzékenynek tekint a Kínai Kommunista Párt. Ezek az alkalmazások az elnök szerint a pártnak tetsző félretájékoztatásra is használhatók.

Hatalmas lehetőség a Microsoftnak a TikTok felvásárlása
Nagy eséllyel sikerül megegyezniük a kínaiakkal, de mi történhet utána?

A WeChat Trump szerint személyes és vállalati információkat gyűjt olyan kínai állampolgárokról, akik felkeresik az Egyesült Államokat. Az alkalmazás lehetővé teszi a Kínai Kommunista Párt számára olyan kínai állampolgárok ellenőrzését, akiknek feltehetően életükben először volt alkalmuk megtapasztalniuk a szabad társadalom előnyeit, olvasható az elnöki rendeletben.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik