Nagyvilág

Bejrúti robbanás – a kormány ellen tüntettek

Összecsaptak a biztonsági erőkkel, többen megsérültek. Tizenhat embert vettek őrizetbe a robbanás miatt.

A robbanás miatt feldühödött tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel a romokban álló Bejrútban, közölte az NNA helyi hírügynökség alapján az MTI. Többen megsérültek. A parlament közelében könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket, üzleteket rongáltak meg.

A tüntetők a kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény – hírügynökségek szerint – széles körben elterjedt a libanoniak  körében. Már a robbanás előtt számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban kiélezett.

„A válság és a világjárvány mellé már csak ez kellett ennek az országnak”
Immár legalább 137 halottja és körülbelül ötezer sérültje van a kedd esti bejrúti robbanásoknak. Három helyi aktivista mesélt arról, hogy zajlik a mentés a libanoni fővárosban, valamint milyen hatással lehet a katasztrófa az egyébként is súlyos válságban lévő ország helyzetére.

A kedd esti robbanás miatt legalább 137 ember meghalt, csaknem ötezer megsérült. 200-250 ezer közé tehető azok száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, gyásznapot hirdettek.

A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A történtek okait még nem sikerült pontosan tisztázni.

Tizenhat embert vettek őrizetbe a robbanás miatt. Fadi Akiki kormánybiztos azt mondta, köztük vannak olyan munkások is, akik annak a raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant.

A katasztrófa helyszíne zárva marad a vizsgálatok befejezéséig. A nyomozás a libanoni hadsereg és a belügyi biztonsági erők hírszerzési részlegének felügyelete alatt folyik.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Nábil Munzer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik