Nagyvilág koronavírus

Kétmilliónál több fertőzött van már Indiában

Kétmillió fölé emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Indiában péntekre, 24 óra alatt 62 538 új megbetegedést és 886 halálesetet regisztráltak az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint.

A szubkontinensen mindössze három hét alatt nőtt egymillióról kétmillióra a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma.

A vírus által okozott Covid-19 légzőszervi betegségbe vagy annak szövődményeibe eddig 41 585-en haltak bele. A legtöbb, 16 792 halálesetet Mahárástra államból jelentették, a déli Tamilnádu államban 4571-en, Delhiben 4059-en, Karnátaka államban 2897-en, Gudzsarátban pedig 2583-an haltak meg.

A kormányzati tájékoztatás szerint a betegségből 1 378 105 embert gyógyítottak ki kórházakban, az aktív esetek száma 607 384 az ország különböző egészségügyi intézményeiben.

A pénteki volt sorozatban a nyolcadik nap, amikor több mint 50 ezer új megbetegedést regisztráltak. Ennek oka elsősorban, hogy a kormány igyekszik növelni a tesztelés ütemét. Augusztus 6-ig csaknem 23 millió tesztet végeztek el Indiában, egyedül csütörtökön több mint 639 ezret.

Globálisan az 1,3 milliárd lakosú India a harmadik a járvány által leginkább sújtott országok sorában az Egyesült Államok és Brazília után. Az esetszámok növekedésének ütemét alapul véve szakértők azonban úgy vélik, hozzávetőleg egy hónap múlva már a második lesz – írta a The Indian Express című angol nyelvű lap.

Az egészségügyi minisztérium viszont azt hangsúlyozta, hogy a felgyógyulási ráta mintegy 68 százalékos, ami az eddigi legjobb, a halálozási arány pedig alig 2 százalékra csökkent.

Az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt egyik vezető alakja, Rahul Gandhi viszont úgy vélekedett, a Narendra Modi vezette konzervatív kormány a hibás azért, hogy az országban elharapózott a járvány.

A Covid-19-esetek száma átlépte a kétmilliót, hol a Modi-kormány?

– vetette fel a Twitter közösségi portálon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik