Nagyvilág

Kihallgatták a belarusz hatóságok az ellenzéki elnökjelölt kampányfőnökét

Kihallgatták a fehérorosz hatóságok csütörtökön Szvjatlana Cihanouszka ellenzéki elnökjelölt kampánystábjának vezetőjét, Marija Morozt – jelentették fehérorosz és orosz hírportálok.

A kampánystáb először arról tájékoztatott, hogy helyi idő szerint 11 órakor Marija Morozt belügyminisztériumi alkalmazottakként bemutatkozó emberek őrizetbe vették, amikor kijött a lett nagykövetség épületéből, ahol benyújtotta vízumkérelmét. Nem sokkal később a kampánystáb közölte, hogy Marija Morozt 12.45-kor elengedték, miután „tisztázó” beszélgetést folytattak vele – írta az Interfax hírügynökség.

Az eset három nappal a vasárnapi elnökválasztás előtt történt, amelyen hatodszor indul az elnöki tisztségért a hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka. Miután legfőbb riválisait – Viktar Babarika bankárt, Szjarhej Cihanouszki vloggert és Valerij Cepkalo volt washingtoni nagykövetet – eltiltották az indulástól vagy bebörtönözték, elemzők Szvjatlana Cihanouszkaját, a bebörtönzöttek egyikének feleségét tartják Lukasenka legerősebb kihívójának.3

Az ellenzék azt tervezte, hogy csütörtök este Minszkben koncerttel egybekötött nagygyűlést tart Minszkben Cihanouszkaja támogatására, de három nappal ezelőtt a hatóságok közölték, hogy ugyanazon a helyszínen a vasútnál szolgálatot teljesítő katonai egységek napjával kapcsolatos rendezvény lesz.

Cihanouszkaja előző minszki ellenzéki nagygyűlésén évtizedek óta nem látott, hatvanezres tömeg gyűlt össze.
Nem tudni, hogy a kampánystáb vezetőjének kihallgatása összefügg-e a csütörtök esti nagygyűléssel előzményeivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik