Nagyvilág

Összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer

Összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer a koronavírus terjedése miatt. A nyugat-balkáni országot fenyegető veszélyre az orvosok figyelmeztettek szerdán.

Koszovóban minden kórházban megteltek a járvány- és tüdőosztályok, és az intenzív osztályokon is nagyon kevés a hely.

Az orvosok szerint mindenkinek arra kell törekednie, hogy megelőzze a fertőzést, hogy az újabb megbetegedések ne terheljék túl az ellátó rendszert.

Az MTI szerint Koszóvóban egy nap alatt 9049-ről 9274-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Eddig 269 a halálos áldozata van a járványnak.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 12 462-ről 12 856-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenegyen haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 372-re nőtt.

Járványügyi szakértők szerint aggasztó a helyzet az országban, folyamatosan nő az új fertőzöttek száma, és nagyon sok fiatal fertőződik és hal meg. Gondot jelent, hogy sok fertőzött nem akarja megmondani, kivel került kapcsolatba az utóbbi napokban, hetekben, így nehéz követni a lehetséges átfertőződések útját.

Szerbiában keddről szerdára 26 451-ről 26 738-ra nőtt ugyan az igazolt fertőzöttek száma, de ott optimistább az egészségügyi vezetés. Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője szerint egyre biztatóbb a helyzet, hiszen csökken a napi új fertőzöttek száma, és azoké is, akiket kórházban kezelnek. Mint mondta, kezelhetővé vált a járvány, de nem szabad lazítani a fegyelmen.

Kedden hét újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 605-re emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik