Nagyvilág koronavírus

Franciaország bármikor elvesztheti a kontrollt, Németország már a második hullámban

Franciaország vezető kutatócsoportja szerint bármikor elveszthetik az irányítást a koronavírus-járvány felett, miközben a német orvosi szakszervezet vezetője szerint Németországban már elkezdődött a második hullám, írja a Guardian.

A francia kormány tudományos tanácsa azt jósolja, hogy ősszel vagy télen jöhet a járvány következő hulláma, és bár a helyzet jelenleg jó, bármelyik pillanatban elképzelhető olyan forgatókönyv, amikor kicsúszik a kezükből a kontroll.

A vírus aktívabban terjed az utóbbi időszakban, mivel a távolságtartást kevésbé tartják be az emberek és az óvintézkedések közül sok megszűnt

– fogalmaztak, hozzátéve, az sem elképzelhetetlen, hogy még a nyáron újra berobban a járvány.

Franciaországban az elmúlt három napban 3376 új fertőzöttet azonosítottak, és egyre nő az intenzív osztályon kezeltek száma is. Az utóbbi 72 órában 29-en veszítették életüket a betegségben.

Susanne Johna, a német orvosokat tömörítő Marburger Bund szakszervezet elnöke szerint Németországban már elkezdődött a második hullám, és ha nem figyelnek, a járványkezelés kezdeti sikerei később mit sem érhetnek majd.

Már a második hullámban vagyunk, sekélyen emelkedő számokkal

– mondta az Augsburger Allgemeine című lapnak. Megjegyezte, a higiéniai szabályokat, a távolságtartást és a maszkviselést továbbra is be kell tartani, hiába, hogy az emberek érthető módon vissza szeretnék kapni a régi életüket.

Németországban egy nap alatt 879 új fertőzöttet azonosítottak, a halálos áldozatok száma pedig már 9 156.

Ritkán látni olyan széles összefogást, mint a hétvégén Németországban, a többség mégsem örül
A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások ellen tiltakozott közel 20 ezer ember a hétvégén Berlinben. Rendkívül sokszínű tömeg gyűlt össze a szélsőjobbtól a szélsőbalig, a legtöbben azonban elég dühösek rájuk.

Lengyelországban egy hét alatt immár negyedszer dőlt meg az új fertőzöttek rekordja, kedden 680 új beteget diagnosztizáltak. A kormány újabb szigorítást tervez, ezek közt például a hazatérő lengyeleknek kötelezően koronavírus-teszten kellene átesniük, és a bizonyos országokból beutazóknak pedig karanténba kellene vonulniuk.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik