Nagyvilág

ENSZ: Észak-Korea nem állt le a nukleáris fegyverek fejlesztésével

Az ENSZ egyik bizalmas jelentése szerint Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit – közölte a DPA német hírügynökség kedden. A kommunista állammal szemben elrendelt büntetőintézkedések betartásáról szóló jelentés egyes részleteit diplomáciai források is megerősítették hétfőn a DPA-nak.

Észak-Korea feltehetőleg miniatürizált nukleáris eszközöket fejlesztett, amelyek elférnek a ballisztikus rakéták robbanófejeiben,

közölték a hírügynökség forrásai, idézve a dokumentumból. Az irat szerint Phenjan folytatja nukleáris programját, magas fokon dúsított urán előállításával és egy kísérleti könnyűvizes atomreaktorral.

Észak-Korea az utóbbi időben nem tesztelt interkontinentális vagy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat, viszont nyolc gyakorlatot is végrehajtott rövid hatótávolságú rakétákkal márciusban.

Ugyanakkor fenntartotta nukleáris létesítményeit és folytatta a hasadóanyagok előállítását. Emellett nem hagyott fel ballisztikus rakétaprogramja kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztésével,

közölte a diplomáciai források egyike.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője a jelentéssel kapcsolatos megkeresésre válaszolva közölte, hogy jelentős szintet ért el Észak-Korea a nukleáris robbanófejek miniatürizálásában.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a koreai háború (1950-53) lezárásának 67. évfordulója alkalmából tartott beszédében kifejtette, hogy Phenjan nukleáris elrettentő erőinek köszönhetően nem lesz többé háború, azok szavatolják az ország hatékony védelmét és biztonságát „örök időkre”.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslései szerint Észak-Korea 30-40 atomtöltettel rendelkezhet. Az ország szigorú nemzetközi büntetőintézkedések hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, bár ezeket többször is megkerülte. Július végén negyvenhárom állam azzal vádolta meg a phenjani vezetést, hogy megsértette az olajimportra vonatkozó ENSZ-szankciókat, és követelte a további olajszállítmányok haladéktalan leállítását.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök ugyan háromszor találkozott egymással, nem tudtak kompromisszumra jutni az észak-koreai nukleáris fegyverprogramról, akárcsak a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról. a kommunista ország azóta ismételten hangsúlyozta, hogy nem érdekelt további tárgyalásokban, hacsak az amerikai fél nem áll elő új javaslatokkal.

Kim Dzsongunt úgy kezeljük, mintha Dr. Genya lenne, pedig tényleg gonosz és veszélyes
Megfontolt gyilkosságokkal, nukleáris fegyverek kifejlesztésével és a lakosságnak tett apró engedményekkel Kim Dzsongunnak sikerült bebetonoznia a hatalmát – állítja Anna Fifield, akivel az észak-koreai diktátorról szóló könyve immáron magyarul is olvasható.

Kiemelt kép: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik