Nagyvilág

Obama élesen bírálta Trumpot, aki csak aggódik

Az elnök már nem is akarja elhalasztani a választást, csak a levélszavazás nem tetszik neki.

Barack Obama volt amerikai elnök a választójog erősítésére és faji egyenlőségre szólított fel John Lewis demokrata párti képviselő és polgárjogi harcos temetésén, amelyen rajta kívül részt vett Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke, valamint két másik elnök, Bill Clinton és George W. Bush is.

Obama gyászbeszédében az elemzők által élesnek minősített támadást intézett Donald Trump elnök és kormányzata ellen. Az állami hírügynökség által idézett Politico című lap szerint a volt elnök 2017 óta a legerőteljesebb politikai beszédét mondta el.

Bírálta a jelenlegi kormányzat több lépését, köztük azt, hogy  szövetségi rendfenntartó erőket irányított néhány nagyvárosba az erőszakos bűncselekmények megfékezésére. Obama szerint a rendfenntartókat békés tüntetők ellen vezényelték ki.

A volt elnök szerint

azok, akik most hatalmon vannak, mindent elkövetnek azért, hogy elbátortalanítsák az embereket a szavazástól.

Nehezítik a kisebbségek, diákok választási regisztrációját, gyengítik a postai szolgáltatásokat, amelyek a levélszavazás voksait juttatják el a választási bizottságokhoz.

Elemzők emlékeztettek arra: az amerikai választási törvényeken a Trump-kormányzat idején nem változtattak, ez kongresszusi szavazás nélkül nem is lenne lehetséges. Obama új választási törvényt sürgetett, több szavazóhelyiséget javasolt, szorgalmazta, hogy a választás napja legyen nemzeti ünnep, munkaszüneti nap.

A választási folyamatot érintő változtatások mellett mély és átfogó politikai változtatásokat is sürgetett, köztük az obstrukció intézményének megszüntetését a szenátusban, a szövetségi főváros, Washington és Puerto Rico teljes jogú képviseletét a szövetségi kongresszusban. Ez azt is jelentené, hogy tagállamként ismerik el Washingtont, illetve Puerto Ricót, amely jelenleg az Egyesült Államok társult állama.

Mintegy 40 perces beszédében a volt elnök elismerte: minden bizonnyal sokan talán úgy érzik, hogy egy gyászbeszédben nem kellene belevetnie magát a politikába.

Trump már nem akar halasztást

Az amerikai elnök fehér házi sajtóértekezletén azt állította, hogy nem akarja elhalasztani a novemberi elnökválasztást, csak a levélszavazás megbízhatatlansága miatt aggódik.

Választást akarok és eredményt, sokkal, de sokkal jobban mint önök.

Trump nem akar három hónapig várni, utána szembesülni azzal, hogy hiányoznak a szavazócédulák. Azt mondta, az eredményt már a választás éjszakáján ismerni kell, nem később. Előzőleg egy Twitter-bejegyzésében viszont éppen ő vetette fel a november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását.

Arra hivatkozott, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta egyre gyakrabban szóba kerülő levélszavazás a legcsalárdabb voksolás az amerikai történelemben. Az elnök sajtóértekezletén úgy fogalmazott,

a levélszavazás a legnagyobb csaláshoz fog vezetni. A buta emberek talán nincsenek is ezzel tisztában.

Trump az elnökválasztás elhalasztására szólított fel
A postai úton történő szavazási csalásokra hivatkozik.

Az elnök sajtóértekezletén ennek igazolására bemutatott három újságcikket. A The Wall Street Journal július 20-án megjelent szerkesztőségi állásfoglalását, amely arról szólt, hogy a június 23-ai New York-i előválasztások után egy hónappal sem tudni, ki nyert, mert eltűntek szavazatok. Bemutatott egy elemzést, amely a CBS televízió honlapján egy hete jelent meg a levélszavazás problémáiról és a The Washington Post írását, amely szerint az idei előválasztásokon több tízezer levélszavazat tűnt el.

Trump felvetését a legbefolyásosabb republikánusok is elutasították. A demokrata párti politikusok közül Tom Udall új-mexikói szenátor azt a demokrácia elleni támadásnak nevezte, Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke pedig idézte az alkotmányból azt a részt, amely szerint a szövetségi törvényhozás joga meghatározni a választás napját.

Kiemelt kép: Barack Obama volt amerikai elnök John Lewis georgiai demokrata párti képviselõ és emberjogi aktivista búcsúztatásán beszél az atlantai Ebenezer baptista templomban július 30-án. MTI/EPA/AJC pool/Alyssa Pointer 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik