Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Ezt kell tudni a két amerikai elnökjelöltről

Az Egyesült Államokban 2020 november 3-án tartják az elnökválasztást, a hivatalban lévő Donald Trump ellenfele Joe Biden lesz. Egy rövid összefoglaló arról, mit kell tudni a két jelöltről.

A Republikánus Párt jelöltje: Donald Trump

Mikor és hol született?

Donald John Trump 1946 június 14-én született New York államban, New York városában, Queens kerületében.

Milyen családból származik?

Trump milliomos családba született. Apja, a német bevándorlóktól származó Frederick Christ Trump egy ingatlanfejlesztő cég tulajdonosa és vezetője volt, anyja, a skót születésű Mary Anne MacLeod Trump háztartásbeliként dolgozott. Négy testvére van. Trump Queensben, a felső-középosztálybeli Jamaica Estates negyedben nőtt fel.

Milyen végzettsége van?

A középiskolát a New York Military Academy nevű bentlakásos magániskolában végezte, ami után a New York-i Fordham egyetemre járt két évet. Ezután a Pennsylvania Egyetemen működő Wharton üzleti iskolában szerzett diplomát, közgazdaságtanból.

Családja

1977-ben házasodott össze Ivana Zelníčková cseh modellel, három gyerekük született. 1992-ben elváltak, miután Trump megcsalta Marla Maples színésznővel, akivel egy évvel később összeházasodott: egy lányuk született. 1999-ben elváltak. Trump 2005-ben házasodott össze jelenlegi feleségével, Melania Knauss szlovén modellel, egy fiuk született.

Mit csinált az elnökség előtt?

Még az egyetem alatt kezdett el dolgozni apja ingatlanfejlesztő cégénél, aminek 1971-ben elnöke lett. A nyolcvanas évek elején szerzett hírnevet magának manhattani ingatlanfejlesztéseivel, ekkor építtette fel a Trump Towert, ahol 2019-ig élt. Szintén a nyolcvanas években több kaszinót is épített Atlantic Cityben, amelyek nem volt sikeresek, és többször is csődeljárás alá kerültek. 1987-ben jelent meg sikerkönyve, Az üzletkötés művészete.

Az 1990-es években felhagyott az ingatlanfejlesztésekkel, és csak a nevét adta különböző épületekhez, amit mások építettek és üzemeltettek, és több különböző üzletbe is belevágott, felemás sikerrel. Trump tulajdonában volt a Miss Universe-szépségverseny, a 90-es évek végén golfpályákat kezdett el vásárolni. 2004-től sikeres reality showt készített és vezetett az NBC televízióban, ami az egész országban ismertté tette a nevét.

Pontos vagyonát nem lehet tudni, a Forbes magazin 2015-ben 4,5 milliárd dollárra becsülte, de 2020 áprilisa óta ez a szám 2,1 milliárd dollár.

A 2000-es elnökválasztáson a Reform Párt színeiben indult, de már februárban kiszállt a küzdelemből, és felmerült neve elnökjelöltként 2012-ben is. Végül 2016-ban indult a Republikánus Párt színeiben, és nagy meglepetésre ő lett a republikánusok elnökjelöltje, majd győzelme után az Egyesült Államok elnöke. Ő lett a 3. amerikai elnök, aki ellen impeachmentet indítottak.

Politikája

A populista politikusként jellemzett Trump az illegális bevándorlás elleni küzdelmet helyezte kampánya középpontjába, valamint a média és a washingtoni elit ostorozását. Fontos számára a Barack Obama nevével fémjelzett egészségügyi reform megszüntetése, kitalációnak tartja a klímaváltozást, és ellenzi az Egyesült Államok nemzetközi szerepvállalását és a nemzetközi kereskedelmi szerződéseket. Támogatja a republikánusok számára fontos ügyeket: adócsökkentés a gazdagoknak, a bíróságok konzervatív bírákkal való feltöltését, és a különböző szövetségi szabályok, különösen a környezetvédelmi előírások csökkentését.

A Demokrata Párt jelöltje: Joe Biden

Mikor és hol született?

Joseph Robinette Biden Jr. 1942 november 20-án született Pennsylvania államban, Scranton városában.

Milyen családból származik?

Biden középosztálybeli családban nőtt fel. Apja, Joseph Robinette Biden Sr. tehetős volt, de Biden születésekor már pénzügyi gondjai voltak, később sikeres használtautó-kereskedőként dolgozott. Anyja Catherine Eugenia „Jean” Biden. Biden 10 éves volt, amikor a család Delaware államba költözött, és Biden ott nőtt fel.

Milyen végzettsége van?

A középiskolát a delaware-i Archmere Academy római katolikus előkészítő magániskolában végezte, ami után a Delaware egyetemen szerzett diplomát történelem és politológia szakon. Ezt követően a New York állambeli Syracuse egyetem jogi karán jogászként végzett.

Családja

Még a jogi egyetem alatt házasodott össze 1966-ban első feleségével, Neilia Hunterrel. Három gyerekük született. Felesége 1972-ben meghalt egy autóbalesetben, amiben meghalt egyéves lányuk, és megsérült két fiuk. 1977-ben házasodott össze második feleségével, Jill Tracy Jacobsszal, akivel máig házasok. Egy lányuk született.

Mit csinált az elnökjelöltség előtt?

1968-ban, a jogi egyetem elvégzése után ügyvédbojtárként dolgozott egy ügyvédi irodában, majd kirendelt ügyvédként dolgozott, és megalapította saját ügyvédi irodáját. Közben belefolyt a helyi demokrata politikai életbe, és 1969-ben beválasztották egy megyei tanácsba, egy republikánus körzetben.

1972-ben indult a szenátusi választáson, amit alig több mint háromezer szavazattal nyert meg. Ezt követően hatszor választották újra, utoljára 2008-ban, általában a szavazatok 60 százalékát kapta, és Delaware állam leghosszabb ideig hivatalban lévő szenátorává vált. Tagja volt a szenátus igazságügyi bizottságának, valamint a külügyi bizottságnak, és több jelentős törvény megalkotása fűződik a nevéhez.

Először 1988-ban indult az elnökválasztáson, de a demokrata előválasztási kampánya hamar véget ért. 2008-ban szintén indult, de az első, iowai előválasztáson elért ötödik hely után visszavonult. A demokrata elnökjelölt Barack Obama alelnökjelöltjeként a fehér munkásosztálybeli szavazók megnyerése volt a feladata, majd győzelmük után nyolc éven keresztül volt az Egyesült Államok alelnöke.

Szenátusi ideje alatt rendszeresen a legkevésbé tehetős szenátorok között tartották nyilván. 2016 után azonban milliomossá vált, miután távozott az alelnöki pozícióból. A Forbes becslése szerint kilencmillió dolláros vagyona van.

Politikája

A Demokrata Párt mérsékelt szárnyát képviselő Biden a két nagy párt közötti együttműködés híve, és biztos kezű vezetőként hirdeti magát, visszatérést ígér az Obama-elnökség idejéhez. Erőteljes támogatója az Obama nevével fémjelzett egészségügyi reformnak, erőteljes fellépést ígér a klímaváltozás elleni küzdelemben, a diákhitel-tartozások bizonyos feltételek melletti elengedését szeretné és a minimálbér emelését, valamint bizonyos feltételekkel, de állampolgárságot adna az illegális bevándorlóknak. Külpolitikájában nagyobb szerepvállalást szorgalmaz, a nemzetközi együttműködés híve, és visszaállítaná az Egyesült Államok vezető szerepét.

Kiemelt kép: Robyn Beck/ AFP, Saul Loeb /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik