Nagyvilág

Az amerikai elnökválasztási rendszer – magyarázó

Az amerikai elnökválasztási rendszert gyakran nevezik őrültnek, bonyolultnak és őrülten bonyolultnak. Egy biztos: egy egészen egyedi módszert alkalmaznak. Elmagyarázzuk a szabályokat, a lehető legegyszerűbben. Kezdjük azzal, hogy.

Ki lehet elnök?

Született amerikai állampolgár, legalább 35 éves és legalább 14 éve az Egyesült Államok lakosa.

Kik szavazhatnak?

Minden 18 év feletti állampolgár, de a szavazáshoz regisztrálniuk kell a választók jegyzékébe. Ennek szabályai államonként változnak.

Mikor tartják az elnökválasztást?

Négyévente tartanak elnökválasztást, a november első hétfője utáni kedden. Az idén ez november 3-ra esik. Több államban azonban lehetőség van korai szavazásra, és ezt megtehetik levélben is.

Hogyan döntik el, ki nyer?

Az Egyesült Államokban nem az egész országban leadott szavazatokat összeadva döntik el, ki nyerte az elnökválasztást. Erre egy egyedi módszert alkalmaznak, az elektori rendszert.

Mi az az elektori rendszer?

Az első dolog, amit észben kell tartani, hogy az Amerikai Egyesült Államok – ahogy a neve is mutatja – valójában több, egészen pontosan 50 állam szövetsége (plusz a főváros, Washington DC). Arról pedig, hogy ki legyen az amerikai elnök, az államok döntenek. A választók valójában arról szavaznak, hogy saját államuk melyik jelöltet támogassa.

Minden egyes államnak adott mennyiségű szavazata van, ez az elektori szavazat. Összesen 538 elektori szavazaton osztoznak a jelöltek, és az lesz a győztes, aki ezeknek több mint a felét megszerzi, azaz legalább 270-et.

Egy államnak mennyi elektori szavazata van?

Minél népesebb egy állam, annál több. Az elektori szavazatok száma megegyezik az adott állam kongresszusi helyeinek számával: minden államnak két szenátora van, valamint a lakosság száma alapján meghatározott képviselője. Így a legkisebb államoknak három elektori szavazat jut, míg a legnépesebb Kaliforniának 55. Az alábbi térképen láthatóak a számok.

electoral_map_2012-2020
Az egyes amerikai államok elektori szavazatainak száma (Fotó: Wikipedia)

Hogyan osztják el az államok az elektori szavazatokat?

Két állam kivételével az összes államban a „győztes mindent visz” elve érvényesül. Azaz a legtöbb szavazatot szerző jelölt megkapja az adott állam összes elektori szavazatát. A két kivétel Maine és Nebraska. Ott két elektori szavazatot kap az egész államban legtöbb szavazatot kapott jelölt, és egyet-egyet az egyes választási körzetekben nyerő jelölt. Az elektori szavazatokat pedig hivatalosan az elektorok adják le.

Kik azok az elektorok?

Az elektorok azok, akik hivatalosan döntenek arról, hogy ki legyen az Egyesült Államok elnöke. A választók valójában rájuk adják le szavazataikat, bár nevük nem szerepel a szavazólapon. Hogy ki lehet elektor, arról államonként változó szabályok alapján döntenek. Általában a politikai pártok választják ki őket. Leginkább a párttisztviselők kapják meg a lehetőséget, hogy elektorként szavazhatnak.

Az elektorok szabadon dönthetnek, vagy köti őket a választási eredmény?

Az amerikai alkotmány és a szövetségi törvények nem határozzák meg, hogy az elektoroknak kötelező lenne követniük a nép akaratát, és csak arra a jelöltre adhatják le voksukat, aki megnyerte a választást. Ezt az egyes államok törvényei szabályozzák: 33 államban kötelezik az elektorokat, hogy a választási győztesre szavazzanak, de csak 14-ben számít semmisnek egy renegát elektor szavazata, és cserélik le őt egy másik emberre.

Bár a kérdés nincsen szabályozva, az elektorok szavazása gyakorlatilag csak formalitás, nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy ne tartsák tiszteletben a választók döntését. Az amerikai történelem során az elektorok több mint 99 százaléka a választási eredmények alapján szavazott, és a második világháború után pedig már szinte alig volt példa arra, hogy valaki kiszavazzon. És akkor is csak egy-egy elektor ment szembe a népakarattal, és annak semmi hatása nem volt a végeredményre.

Az alkotmánybíróság szerepét is ellátó amerikai legfelsőbb bíróság 2020 júniusában egyhangú döntéssel megerősítette, hogy az államok kötelezhetik az elektorokat arra, hogy kövessék a nép akaratát, és a választás győztesére adják le az elektori voksukat, és büntetést is kiszabhatnak a renegát elektorokra.

Mikor szavaznak az elektorok?

December második szerdája utáni hétfőn gyűlnek össze saját államuk fővárosában, hogy hivatalosan is leadják szavazatukat az elnökre és az alelnökre. A voksokat ezután megszámlálják, hitelesítik, majd elküldik Washingtonba, a szenátus elnökének, aki az Egyesült Államok alelnöke. A kongresszusban január 6-án hirdetik ki a hivatalos végeredményt.

Mi történik, ha egy jelölt sem kap 270 szavazatot?

Ebben az esetben a kongresszus képviselőháza dönt az új elnök személyéről. Minden állami delegációnak egy szavazata van, és győztesnek a voksok több mint felét kell megkapnia. Az alelnökről a szenátus dönt, minden szenátornak egy szavazata van.

Mikor iktatják be az új elnököt?

Január 20. Ha addigra nem dől el, ki az új elnök, az új alelnök látja el az elnöki teendőket. Ha új alelnököt sem sikerült választani, a képviselőház elnöke lesz az ideiglenes elnök, amíg nem derül ki, ki lesz az új elnök. Ilyen helyzet még soha nem fordult elő.

Kiemelt kép: Sean Rayford /Getty Images /AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.