Nagyvilág

Trump elrendelte a gyógyszerárak csökkentését

Szerinte ez teljesen átalakítja a vényköteles gyógyszerek piacát.

Az amerikai elnök négy rendeletet írt alá a gyógyszerárak csökkentéséről a Fehér Házban. A jogszabályok vényköteles gyógyszerekre vonatkoznak. Az egyik lehetővé teszi az olcsóbb gyógyszerek importját is, egy másik viszont amerikai gyártókat kötelez ármérséklésre több készítmény, köztük az inzulin esetében.

A negyedik elnöki rendelet arra utasít, hogy az idősek orvosi ellátásáról gondoskodó állami Medicare-programnak olyan áron kell vásárolnia gyógyszereket, amilyen áron külföldi országokban is hozzájutnak a készítményekhez. Ebben az esetben azonban csakis a gyógyszergyárakkal való egyeztetés után lehet szó csökkentésről.

Trump korábban is többször tett javaslatot bizonyos vényköteles gyógyszerek árának mérséklésére, de először írt alá rendeleteket  erről, emlékeztetett az MTI. Azt mondta, hogy a négy rendelet, amelyet alár,

teljesen átstrukturálja a vényköteles gyógyszerek piacát.

Az elnök közölte azt is: a legnagyobb gyógyszergyárak vezetői már találkozót kértek, hogy megvitassák, miként lehet csökkenteni a kérdéses gyógyszerárakat. Seema Verma, a Medicare-program vezetője azt mondta, meglátják, hogy alakulnak az egyeztetések, ők készen állnak a változásokra.

Kiemelt kép: MTI/EPA/UPI pool/Sarah Silbiger

Ajánlott videó

Olvasói sztorik