Nagyvilág

Eltávolítják a chicagói Kolumbusz-szobrokat

A tüntetők már a múlt héten megpróbálták ledönteni, most ideiglenesen két szobrot is eltávolítanak.

Egy héttel azt követően, hogy a tüntetők megpróbálták ledönteni, két Kolombusz-szobrot is eltávolít a város közparkjaiból a chicagói városvezetés, számolt be róla a BBC.

A döntést a város polgármestere, Lori Lightfoot jelentette be pénteken. Úgy fogalmazott, a Grant Parkban és az Arrigo Parkban található szobrokat további intézkedésekig eltávolítják a helyükről. Minderre azután került sor, hogy a szobordöntés céljával érkező tüntetők a múlt héten összecsaptak a rendőrökkel a Grant Parkban.

Az indulatok ezen a héten sem csitultak, Lightfoot bejelentését megelőzően is feszült volt a helyzet a tüntetők és az ellentüntetők között.

Kolumbusz Kristóf megítélése ma már vegyes az Egyesült Államokban: a legtöbben ma is jeles történelmi személyként tekintenek rá, aki felfedezte az Új Világot, leginkább az őslakos aktivisták azok, akik kritizálják Kolumbusz kultuszát, mert az expedíciói népirtáshoz vezettek.

Az eseményeket Chicagóban is a George Floyd halála miatti tüntetéshullám váltotta ki, ami hetek óta lázban tartja az Egyesült Államokat, és amelynek több olyan történelmi személy szobra is áldozatul esett, akik valamilyen módon a rabszolgasághoz és a rasszizmushoz köthetők.

Korábban Virginiában is megrongáltak egy hasonló építményt, két hete pedig Bostonban fejezték le a helyi Kolumbusz-szobrot.

Lefejezték a bostoni Kolumbusz-szobrot
Egy másik szobrát pedig egy tóba dobták, miután ledöntötték.

 

Kiemelt kép: Derek R. HENKLE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik