Nagyvilág

A népszámlálás miatt perlik Trumpot

Az elnök abból kizárná az illegális bevándorlókat.

Amerikai tagállamok és városok közösen fordultak bírósághoz Donald Trump rendelete ellen, amely kizárná a népszámlálásból az illegális bevándorlókat. Összesen 35 szövetségi állam és város adta be a keresetet egy manhattani bíróságon, hogy megakadályozza a a jogszabály hatálybalépését.

Szerintük a rendelet alkotmányellenes, mert az alkotmány egyik kiegészítése szerint az országban népszámláláskor mindenkit számba kell venni, jogi státustól függetlenül. Az elnök kedden írt alá memorandumot arról, hogy az illegális bevándorlókat a népszavazáskor nem vehetik nyilvántartásba.

Ezzel lényegében kizárta, hogy a választási körzetek kialakításánál figyelembe vegyék ezen emberek létszámát. Az MTI emlékeztet rá, az Egyesült Államokban a tízévente tartott népszámlálási adatok alapján szabják meg a választási körzeteket, az ezen kerületeket megillető képviselőházi helyek számát, valamint azt, hogy miként osztják el a szövetségi forrásokat a tagállamoknak, településeknek.

Az elnöki rendelet az őszi voksolásra már nem lenne hatással, de a 2022-ben tartandó, úgynevezett félidős választások és a 2024-es és a 2028-as elnökválasztások eredményét befolyásolhatja. A pert indítók között található Illinois, Massachusetts, Michigan, New Jersey és Pennsylvania állam, valamint New York városa, Philadelphia és San Francisco. A Fehér Ház elhárította az ügy kommentálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik