Nagyvilág koronavírus

Iránban már 15 ezer ember halt bele a koronavírusba

Átlépte a 15 ezret Iránban az új típusú koronavírus okozta halálesetek száma – jelentette be csütörtökön az egészségügy-minisztérium.

Az elmúlt 24 órában 221 honfitársunkat veszítettük el a Covid-19-betegség miatt

– mondta Szima Szadat Lari, a tárca szóvivője az állami televízióban.

Ezzel 15 074-re emelkedett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Iránban, a világjárvány által leginkább sújtott közel-keleti országban.

Iránban június vége óta egyértelműen nő a vírus okozta napi halálesetek száma, kedden ismét újabb rekord dőlt meg (229 napi új halálozás) a járvány februári kezdete óta.

A szóvivő felszólította az irániakat, hogy tartózkodjanak minden fölösleges utazástól, kerüljék a zsúfolt helyeket, és ne szervezzenek se temetéseket, se esküvőket.

Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön közölte, hogy Iránban augusztus 21-től kezdve emlékeznek meg Huszein imám, a síita iszlám emblematikus alakjának VII. században bekövetkezett haláláról. A két hónapig tartó ünnepségsorozat alatt nem tartanak egyetlen házasságkötést sem.

Szima Szadat Lari elmondta, hogy 2632 embert diagnosztizáltak koronavírusra az elmúlt napban, így 285 034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

A fertőzöttek, a kórházi ellátásra szorulók és a halálesetek számának emelkedését tapasztaljuk országszerte

– sajnálkozott a szóvivő, hozzátéve, hogy a déli Fársz és az északkeleti Horászán-i-Razavi tartományokban megkettőződött a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma.

A szóvivő szerint az ország 31 tartománya közül 25-ben aggasztó a helyzet, ahol a járvány május eleje óta ismét terjedni látszik.

Haszan Róháni szombaton az országos válságstáb ülésén kijelentette, hogy becsléseik szerint 25 millió iránit fertőzhetett meg a koronavírus a becslések szerint 84 milliós országban. A bejelentést pontosan öt hónappal az után tette az iráni elnök, hogy jelentették az első két halálesetet a síiták szent városából, Komból.

Az elnök figyelmeztetett, hogy további 30-35 millió embert fenyeget a fertőzés veszélye, sejtetve, hogy a hatóságok a „kollektív immunitástól” remélik, hogy sikerül a vírust megállítani az országban.

Alireza Raiszi egészségügy-miniszterhelyettes szerint a fertőzöttek 25 milliós számára a szerológiai tesztek alapján következtettek, amely révén kimutathatók a vírus jelenlétére utaló esetleges antitestek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik