Nagyvilág

Elítélték egy koncentrációs tábor egykori őrét

Bűnrészesnek találták emberek ezreinek meggyilkolásában.

Egy hamburgi bíróság kétévi felfüggesztett börtönre ítélt egy 93 éves férfit, egy náci koncentrációs tábor egykori őrét. A német jog előírásai miatt csak Bruno D.-ként azonosított férfi bűnrészes volt 5230 ember meggyilkolásában. Kilenc hónapig volt őr a második világháború idején megszállt Lengyelország stutthofi koncentrációs táborában, Gdansk közelében.

A bíróság bűnösnek találta őt abban, hogy bűnrészes volt az 1944 augusztusa és 1945 áprilisa között elkövetett gyilkosságokban. A férfi elismerte, a táborban volt ekkor, de úgy érvelt, hogy jelenléte nem volt bűncselekmény. Akkor 17-18 éves volt, szerinte így a fiatalkorúakra vonatkozó ítélkezési irányelvek érvényesek rá.

A német média szerint Bruno D. a héten, a bírósághoz intézett utolsó tanúvallomásában megbocsátást kért az áldozatok által átélt szenvedésekért, de azokért nem vállalt felelősséget. Közölte, bocsánatot kér mindenkitől, beleértve a hozzátartozókat is, akik „keresztülmentek az őrültségnek ezen a poklán”.

A nácik emberek millióit, köztük az európai zsidóság több millió tagját gyilkolták meg koncentrációs és megsemmisítő táborokban a második világháború idején.

Stutthofban 60 ezer embert öltek meg. Az MTI szerint Bruno D. pere minden bizonnyal az utolsók egyike, a még élő háborús bűnösök többsége már aggastyán. A tábor egy másik egykori őre ellen tavaly leállították az eljárást, az egészségi állapota nem tette lehetővé felelősségre vonását.

Az Auschwitz könyvelőjeként hírhedtté vált Oskar Gröning, aki a meggyilkolt zsidóktól ellopott pénz nyilvántartásáért felelt a legrettegettebb megsemmisítő táborban, tavaly 96 évesen halt meg, mielőtt megkezdhette volna büntetése letöltését.

Kiemelt kép: A július 23-án közreadott képen Bruno Dey, a stutthofi koncentrációs tábor ma 93 éves egykori SS-őre eltakarja arcát a tárgyalásán egy hamburgi bíróságon július 17-én. MTI/AP/dpa Pool/Daniel Bockwoldt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik