Nagyvilág

Megint el-Aszad örülhet a választás után Szíriában

Alacsony részvétel mellett a kormányzó Baasz Párt és szövetségesei győztek a parlamenti választásokon Szíriában – írja az MTI. Az emigráns ellenzék eközben “bohózatnak” minősítette a voksolást.

A választási bizottság keddi közlése szerint a Bassár el-Aszad államfőt támogató politikai erők 177 parlamenti helyet szereztek meg a lehetséges 250-ből a vasárnapi voksoláson.

A részvétel ugyanakkor 33 százalék volt a négy évvel korábbi csaknem 58 százalék után.

Képviselői mandátumhoz jutott többek között Huszam Katerdzsi, egy kétes hírű üzletember, aki szerepel az Európai Unió szankciós listáján.

Ez volt a harmadik nemzetgyűlési választás Szíriában a polgárháború kilenc évvel ezelőtti kitörése óta. A konfliktusban becslések szerint 380 ezren vesztették életüket, és több millió ember volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét.

A választásokon nem vehettek részt a külföldön élő szíriai állampolgárok.

Kiemelt kép: A SANA szíriai állami hírügynökség által 2019. november 11-én közreadott felvételen Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad az orosz RT állami televíziónak Damaszkuszban november 6-án. A november 11-én sugárzott interjúban az elnök ígéretett tett arra, hogy Szíriában 2021-ben általános választást tartanak, amelyen bárki jelöltetheti majd magát. MTI/EPA/SANA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik