Nagyvilág

Spiegel: Meg kell mutatni Orbánéknak, hogy az Európai Unió nem egy pénzautomata

A Hvg.hu szemlézte a német Der Spiegel vezércikkét, amelyben a szerző amellett érvel, hogy ideje megmutatni Ornán Viktornak és antidemokratikus barárainak, hogy az Európai Unió több, mint egy pénzautomata.

A tekintélyes német hetilap vezércikke arra szólítja fel az uniót, hogy az végre lépjen fel Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal szemben. Hiszen Orbán Viktor elűzte a Közép-Európai Egyetemet, kötőfékre próbálja venni a még megmaradt független sajtóorgánumokat és arra használja a koronaválságot, hogy a Parlamentet megkerülve kormányozzon. A jogállami elvek megszegésének végre oda kellene vezetniük, hogy Brüsszelben csökkenthessék a támogatást az ilyen kormányok részére. Legalábbis ezt volt a nagy ígéret a jogállami mechanizmus kapcsán.

Ám jelenleg úgy áll, hogy az olyanoknak, mint Orbán, ezután még kevesebb okuk lesz a félelemre. Amit Charles Michel, az Európai Tanács elnökeként kezdeményezett, az annyira nehézkes és vérszegény, hogy a magyar kormányfő és illiberális cimborái minden további nélkül megtorpedózhatnak bármiféle kísérletet, amely megtagadná tőlük az alapok kifizetését — idézi a hvg.hu a cikket.

A lap szerint az unió nem halogathatja tovább, hogy védekezzen, amikor olyan értékek mennek veszendőbe, mint a demokrácia és a jogállam. Itt az idő, hogy komoly válasszal és ne alibijavaslatokkal rukkoljon elő. Az egyhangú döntéshozatal elve lehetőséget teremt Orbánnak, hogy zsarolja a többieket. Ha netán a többi állam- és kormányfő megszavazná a jogállami kritériumokat, akkor ő meg megvétózná a koronatervet, közölte öntudatosan a politikus. De ez már nem kemény tárgyalás, hanem cinikus játszadozás azoknak az országoknak a helyzetével, amelyeket súlyosabban érintett a vírus, mint a magyarokat.

A Spiegel szerint egyértelműen ki kell mondani: amikor Orbán és Babis Brüsszelben tárgyal, akkor nem csupán országuk, hanem a családjuk, a pártbarátaik és vállalataik érdekeit is képviseli. A tét a személyes meggazdagodásuk, vagy legalábbis, hogy a környezetük jól járjon — fogalmaz a hvg.hu.

Kiemelt kép: JOHN THYS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik