Nagyvilág

Rákbetegsége ellenére is tovább dolgozik a legidősebb amerikai alkotmánybíró

Ruth Bader Ginsburg, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság legidősebb tagja pénteken Washingtonban bejelentette, hogy ismét kiújult rákbetegségével kezelik, írja az MTI. A 87 éves Ginsburgot már többször kezelték rákbetegséggel, de írásbeli közleményében tudatta, hogy a kezelés ellenére is munkaképes.

Többször is elmondtam, hogy mindaddig a bíróság tagja maradok, amíg képes vagyok teljes mértékben ellátni a munkámat. Továbbra is teljes mértékben képes vagyok erre,

írta a baltimore-i Johns Hopkins kórházban kezelt bírónő.

Ruth Bader Ginsburgot 1999-ben bélrákkal, 2009-ben hasnyálmirigyrákkal, 2018-ban pedig tüdőrákkal kezelték. 2019-ben kiújult a hasnyálmirigyrák-betegsége, jelenleg májrákkal kezelik.

A liberális alkotmánybíró egészségi állapota politikai kérdés az Egyesült Államokban. Abban az esetben ugyanis, ha munkaképtelenné válna, az amerikai elnöknek új főbírát kell jelölnie. Ha ez még a novemberi elnökválasztás előtt megtörténne, akkor Donald Trump várhatóan konzervatív jelöltet terjesztene elő a liberális Ginsburg helyére.

A kilenctagú amerikai alkotmánybíróságon jelenleg 5:4 arányban többségben vannak a konzervatív bírák. Két konzervatív bírót már Trump jelölt: Neil Gorsuch 2017-ben, Brett Kavanaugh pedig 2018-ban lett a testület tagja.

Az amerikai elnök már a napokban, amikor Ruth Bader Ginsburgot először kórházba szállították, jobbulást kívánt a bírónőnek, de egyúttal jelezte azt is, hogy adott esetben készen áll új főbíró jelölésére.

Kiemelt kép: Sarah Silbiger/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik