Nagyvilág koronavírus

Soha nem volt még annyi új fertőzött a japán fővárosban, mint most

Tokióban egy nap alatt 293 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ilyen magas napi új esetszámot a járvány kirobbanása óta nem észleltek a japán fővárosban.

A pénteki már a negyedik alkalom volt az utóbbi tíz napban, hogy rekordot döntött a 24 óra alatt diagnosztizált új esetek száma.

A japán főváros kormányzója szerdán a legmagasabb, négyes szintre emelte a járványügyi készültséget Tokióban. Az úgynevezett vörös riasztás értelmében a boltokat ugyan nem zárják be, de a 14 milliós város lakóit arra kérik, hogy csak a legsürgősebb és halaszthatatlan esetekben hagyják el otthonukat.

Japánban május közepén oldották fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot. Abe Sindzó japán kormányfőt többen bírálják amiatt, hogy nem rendelt el olyan intézkedéseket, amelyekkel megakadályozhatták volna a járvány újbóli fellángolását.

Japánban eddig 24 300 koronavírusos esetet jelentettek, és körülbelül ezer ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Az ausztráliai Victoria államban szintén rekordot döntött pénteken az újonnan észlelt koronavírusos esetek száma: 428 újabb fertőzés jutott az egészségügyi hatóságok tudomására. Az esetszámok megugrása és egy esetleges második hullámtól való félelem miatt Daniel Andrews, Victoria állam kormányfője arra kérte a lakosokat, hogy az állam teljes területén viseljenek maszkot közterületeken is, ne csak zárt térben.

A Victoriával szomszédos államok határait lezárták, és a hatóságok ismételten figyelmeztetnek a távolságtartás fontosságára.     Új-Dél-Wales szövetségi államban jövő héttől máris korlátozásokat vezetnek be: temetéseken és templomokban legfeljebb száz, esküvőkön pedig százötven ember gyűlhet össze.

Ausztráliában más országokhoz képest alacsony számú koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel a hatóságok, eddig alig valamivel több mint 11 ezret, és a halálesetek száma 116. Victoria államban a külföldről hazatérő emberek kezdhették el újra terjeszteni a vírust.

Ausztrália és Új-Zéland reménykedett abban, hogy szeptemberre megnyithatják egymás lakosai előtt a határaikat, de ezt a lépést várhatóan későbbre kell halasztani.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik