Nagyvilág koronavírus

Moszkva megosztaná járványügyi tapasztalatait az eurázsiai országokkal

Oroszország kész megosztani a koronavírus elleni küzdelem terén szerzett tapasztalatait az Eurázsiai Gazdasági Unió többi tagországával, és velük együtt átfogó együttműködési tervet javasol kidolgozni a Covid-19-járvány további terjedésének a megállításáért – mondta pénteken Minszkben az integrációs szervezet ülésén Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök.

A kormányfő jelezte, hogy Moszkva aktívan segíti a 2015 januárjában létrejött szervezetben vele együtt helyet foglaló partnerországokat (Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Örményországot) a világjárvány leküzdésében. Ennek keretében elősegíti az orvosok és az egészségügyi személyzet tagjainak szakmai továbbképzését, továbbra is a tagországok rendelkezésére bocsát koronavírus kimutatására szolgáló tesztrendszereket, akárcsak reagenseket és érintés nélküli hőmérőket – mondta Misusztyin.

Az MTI beszámolója szerint Misusztyin kifejtette, hogy a minden országot sújtó járvány szerinte hanyatlóban van, de folytatni kell a harcot. Átfogó, mind az öt tagországot érintő együttműködési tervet javasolt annak megakadályozására, hogy a szervezet tagországainak a területén tovább terjedjen a Covid-19-járvány, illetve más fertőző betegség.

A dolog érdekessége, hogy Moszkva ezt egy nappal azután jelentette be, hogy a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) közölte: az orosz APT29 nevű hackercsoport olyan amerikai, brit és kanadai kutatóközpontokat támadtak meg, ahol a koronavírus ellenes vakcinán dolgoznak. Az APT29, vagy más néven Cozy Bear az egyik olyan hackercsoport, amely az orosz titkosszolgálattal áll kapcsolatban.

Orosz állami hackerek támadhattak meg nyugati koronavíruskutató-központokat
A hackercsoport az orosz titkosszolgálattal áll kapcsolatban.

Kiemelt kép: Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik